Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - Astus

Oldalak: [1] 2 3 ... 50
1
Hétköznapok / Re:Menekültek, népszavazás
« Dátum: 2016. Szeptember 24. - 12:17:26 »
A népszavazás és a menekültek két külön dolog. A népszavazás egy belpolitikai ügy. A menekültek nemzetközi és humanitárius ügy.

Szerinted Indiában volt népszavazás arról, hogy a tibetieket nem kéne befogadni? Nem. Mi több, még azt sem várják el tőlük, hogy legyenek indiaiak és adják fel a kultúrájukat. Viszont kaptak területeket és támogatást, ahol élhetnek. Akkor most szerinted veszélyben az indiai nép?

2
Alapok / Re:Miért nem emlékszünk az előző életünkre?
« Dátum: 2016. Szeptember 24. - 12:13:13 »
A karma azon alapvető hajlamokat adja, amik szerint felfogjuk és felhasználjuk a testi és környezeti helyzetünket.

3
Alapok / Re:Miért nem emlékszünk az előző életünkre?
« Dátum: 2016. Szeptember 15. - 12:30:01 »
A dolgok nem múlnak el következmények nélkül. A jelen személyiséget a korábbi események alakították. Ez nem azt jelenti, hogy azon eseményekre emlékszünk is.

4
Alapok / Re:Miért nem emlékszünk az előző életünkre?
« Dátum: 2016. Szeptember 11. - 11:16:35 »
Miért nem emlékszünk, hogy hova tettük a kedvenc napszemüvegünket? Miért nem emlékszünk mindarra, amit már egyszer megtanultunk? Miért nem emlékszünk, hogy ki volt ötödikben a töri tanár? Miért nem emlékszünk, hogy milyen volt megszületni? Mert az emlékek nem úgy működnek, mint a számítógép, hogy valahol raktározódnak és aztán tetszés szerint elővesszük. Ebben semmi különös nincs szerintem, mivel amúgy is a legtöbb dologra nem emlékszünk, ami egy nap során történik velünk. Amire pedig mégis emlékszünk, az egész sokszor nem is úgy történt.

5
Alapok / Re:felsőbbrendű én
« Dátum: 2016. Január 22. - 14:57:51 »
Igen, igen de melyik vallás szerinti milyen halhatatlan lélek? Károli Gáspár fordításában pl. a "halhatatlan lélek" kifejezés a Bibliában nem szerepel
(www.biblia.hu) egyébként. Az ugyanitt elérhető angol verzió szerint az újszövetségben 55 esetben kerül szóba a soul egyetlen egyszer sincs szó azonban arról, hogy halhatatlan lenne vagy bármi ilyesmi. Az ószövetségben nyilván kizárt a dolog de ezért 443 találatot, és tehát a lélek mellett a halhatatlan jelző nem szerepel. És hát ezért is nehéz innen nekünk a buddhizmust - mihez képest - megérteni.

Nem csak a Biblia létezik, a kereszténységben sem.

"Az Egyház tanítja, hogy minden egyes szellemi lelket Isten közvetlenül teremt -- nem a szülők "hozzák elő" --; azt is tanítja, hogy a lélek halhatatlan; nem vész el, amikor a halálban elválik a testtől, és a végső föltámadásban újra egyesülni fog a testtel."
(KEK 1.§6.II.366)

6
Magyar buddhizmus / Re:Csongrádi közösségek
« Dátum: 2015. December 22. - 15:57:21 »
Nem az a lényeg, hogy csatlakozol, minthogy a közösségek általában nem zárt klubok, ahova tagnak kell jelentkezni. Ha eljársz, akkor megismersz embereket, tanításokat, s idővel mondhatod, hogy oda szoktál járni, vagyis bizonyos értelemben oda tartozol, de még ez sem jár semmilyen kötelezettséggel. Továbbá, ha még sosem jártál sehol, akkor előbb érdemes megnézni, hogy egyáltalán tetszik-e egy adott közösség.

7
Magyar buddhizmus / Re:Csongrádi közösségek
« Dátum: 2015. December 22. - 14:05:03 »
Itt megnézheted a különféle közösségeket.

8
Tipitaka / Re:Brahmadzsála szutta 4 alap
« Dátum: 2015. December 20. - 00:07:31 »
Az örökkévalóság kapcsán úgy négyféle, hogy a meditáción alapuló visszaemlékezés három fajtáját - vagy mondhatni erősségét, mivel egyre nagyobb időt fednek át - írja le, illetve azt, aki mindezt következtetés útján vallja. Ez négy mód. De persze leszűkíthető kettőre is, hogy lehet belső élmény és lehet következtetés útján vallani az én és a világ örökkévalóságát.

A csűrés-csavarás esetében a négy ok: félelem a hamis állítástól, félelem a megtapadástól, félelem a keresztkérdésektől, ostobaság (vagy akár azt is mondhatjuk, hogy félelem attól, hogy ostobának nézik). Igaz, hogy mindegyik azért beszél össze-vissza, mert nincs biztos tudása - mivel ha lenne, akkor valamelyik szélsőséges nézethez ragaszkodna - de a reakciók a bizonytalanságra különfélék, avagy mindegyik félelem, de különböző dolgoktól félnek.

9
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. December 19. - 23:45:12 »
Sziddhárta herceg életrajzával kapcsolatban lenne kérdésem;
Van valami alapja A három próféta könyv 29-ik oldalán leírtaknak; a "kundalini jóga nagymesteréről"? Valóban történhetett abban a formában?

A buddhista hagyományban ilyen nem szerepel sehol, s nem is illik bele. Ettől még persze mások kitalálhatnak mindenféle egyéb történeteket, de annak igazán nincs jelentősége a buddhizmusra nézve.

10
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. Augusztus 01. - 10:11:36 »
A meditáció alapozó szakasza az, hogy a tudat nyugodt és éber legyen. Vagyis, ne vesszen el különféle képzelgésekben és fejtegetésekben. A következő szakasz pedig megvizsgálni azt, ami van. Látni, hogy miként jelennek meg, állnak fenn és tűnnek el különböző benyomások, érzések, gondolatok, érzelmek, tapasztalatok, élmények. Mert minden, ami megjelenik, az el is múlik, így felismerhető, hogy ha kapaszkodunk beléjük, akkor elégedetlenek leszünk, szenvedünk. Viszont ha nem azonosulunk a felmerülő és eltűnő benyomásokkal, élményekkel, akkor az elégedetlenség sem merül fel.

Tehát az első kérdés az, hogy a tudat nyugodt és éber-e. Ez a nyugalom járhat bizonyos kellemes érzésekkel, de ez nem gond. Ami számít, hogy vajon csaponganak-e a gondolatok és érzelmek vagy sem. Majd ezt követően lehet belekezdeni a megfelelő vizsgálódásba.

11
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. Július 21. - 10:01:53 »
Geo!

Az olyan alapok, mint a tartás, a dódzsóban történő viselkedés, meghajlás a zafunál, ezek mind olyan normák, mint hogy késsel és villával hogyan kell enni. Maguk a viselkedési elemek nem véletlenszerűek, hanem egy-egy funkciót töltenek be. Az, hogy még ismeretlen és idegen számodra, érthetően frusztrál. De egyrészt hozzá lehet szokni, másrészt alkalmat ad arra, hogy éberséget gyakorolj.

Eddig is a saját elképzeléseidet követted, de láthatóan azok nem nyújtottak megoldást, ezért mentél el egyáltalán zazent ülni. Még ha többet nem is mész, akkor is vedd észre, hogy milyen zaklatott a tudatod és hogyan próbálod kimagyarázni magad.

Éppenséggel maga a zazen tartása először erre ad lehetőséget, hogy észrevedd, milyen apróságokon tudod felhúzni magad, miközben szó sincs életbevágó ügyekről. Másrészt, nagyon is életbevágó, mert ugyanez a zaklatott tudat az, ami minden nap ott van és bajokat okoz. Különleges állapotok, mély meditáció - mindez minek, ha még az ülés is nehézkes?

A problémákat sok módon lehet megközelíteni, s nem is mindig ugyanaz a megoldás. A menekülés egy lehetőség. A bánkódás a tehetetlenség érzése felett egy másik lehetőség. A végtelen harcolás is egy lehetőség. A zazen pedig az a lehetőség, hogy észrevegyük, miként csapódnak a gondolataink ide-oda, hogyan próbáljuk újra és újra magunkat igazolni, megragadni állapotokat, sóvárogni más állapotok után, és hogy felismerjük ezek során, hogy a gondolatok csak gondolatok, az érzések csak érzések, s ahogy jönnek, úgy el is mennek, ezért aztán amint nem akarjuk megtartani vagy elüldözni, nem is okoznak elégedetlenséget.

12
Hétköznapok / Re:Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Dátum: 2015. Április 18. - 11:27:06 »
Az elsődleges szempontok, amik mentén érdemes fejleszteni magunkat, azok a nem ártás, az együttérzés, a nagylelkűség, a figyelmesség, a nyitottság, a türelem és az elégedettség.

A nem ártás azt jelenti, hogy nem akarunk másoknak fájdalmat és szenvedést okozni.
Az együttérzés az, hogy megértjük mások nehézségeit és lehetőségeink szerint igyekszünk segíteni.
Az nagylelkűség azt jelenti, hogy szívesen megosztjuk másokkal az időnket, erőnket, képességeinket, tudásunkat és javainkat.
A figyelmesség az, hogy figyelünk magunkra és másokra egyaránt. Azt nézzük, ami a jelen helyzet és az adott helyzet körülményeit, vagyis tudatosak vagyunk az éppen történő eseményekre.
A nyitottság az a befogadóképesség, hogy nem zárkózunk el az eseményektől, igyekszünk nem ráhúzni mindenre a saját értékrendszerünket és ítéleteinket, hanem a dolgokat a maguk adott, természetes megjelenésében fogadjuk be.
A türelem a felmerülő nehézségekkel és gondokkal szembeni nyugodtság, hogy nem veszünk el az aggodalmak és félelmek tengerében.
Az elégedettség az, hogy felismerjük, az adott helyzetünk nem igényel változtatást, hanem jelen vagyunk ott, ahol épp vagyunk, s nem akarunk mindig másfele rohanni.

Ezen tulajdonságok együttes fejlesztése vezethet el egy értelmesebb, kellemesebb, nyugodtabb és jobb életvitelhez. Mindegy, hogy kerékpározni szeretsz vagy edzeni, ha ezeket arra használod, hogy önmagadat és a környezetedet tedd jobbá.

Mindenkinek vannak vágyai, céljai, amiket ki akar elégíteni és el akar érni. A kérdés, hogy ezek milyen irányultságúak. Ha a fentebb felsorolt jellemzőkkel bírnak, azokkal összhangban vannak, akkor a jó irányba haladnak. Míg ha ezen cselekedetek az elégedetlenséget, a haragot és a figyelmetlenséget erősítik, akkor rossz irányba.

Az, hogy konkrétan neked kellene-e biciklizni vagy gyúrni, ezek a te döntéseid és neked kell eldöntened, hogy mit akarsz csinálni. A buddhizmus ahhoz tud tanácsokat adni, hogy a saját életedet miként tudod a nem ártás, az együttérzés és az elégedettség irányába fejleszteni, amiknek azonban nincs igazán köze ahhoz, hogy például a futás vagy az úszás a jobb sport.

13
Hétköznapok / Re:Buddhizmus és szex
« Dátum: 2015. Március 31. - 12:23:31 »
A világiak fogadalmai közt szereplő tétel a nemi életre vonatkozóan arról szól, hogy az ember nem erőszakol meg másokat, nem csalja meg a párját, illetve nem lép viszonyra olyannal, akinek már van párja vagy valami más okból tartózkodnia kéne a viszonytól. Másként fogalmazva: a nyílt, őszinte, kölcsönös megegyezésen és törődésen alapuló kapcsolat az ajánlott. Hogy ebbe kinek milyen szexuális tevékenység fér bele, ezt egymás közt kell meghatározzák. Ami számít, hogy kerüljük a hazugságot és az ártás más módjait.

14
Média / Re:Könyvek
« Dátum: 2015. Február 09. - 13:30:19 »
Itt olvashatsz számos Buddhától való tanítást: http://a-buddha-ujja.hu/

15
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Dátum: 2015. Február 03. - 15:26:16 »
A haladás mértéke az olyan állapotok csökkenése, amik szenvedést jelentenek. Mint a feszültség, idegesség, félelem, aggódás, harag, sóvárgás, bizonytalanság, tompaság, kedvtelenség és hasonlók. Másrészt pedig növekszik azon alkalmak száma, amikor az olyan hasznos és üdvös tudatállapotok vannak jelen, mint békesség, figyelmesség, kedvesség, együttérzés, türelem, éberség, nyugalom, derű, stb. Ha valamilyen tevékenység ezt segíti elő, az jó, ha pedig nem, akkor nem.

A válaszaim csak annak fényében tudom megfogalmazni, amit épp ide leírsz. Ennél személyre szólóbb kommunikációt nem enged meg ez a formátum.

Oldalak: [1] 2 3 ... 50