Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - Geo

Oldalak: [1] 2 3 ... 6
1
Alapok / Re:Buddhista etika
« Dátum: 2015. Augusztus 30. - 15:06:47 »
Görcsölni ezen az a tuti... mindenre felkészülni ami lehetetlen s akkor talán nem blokkolsz? Dehogynem! Tudom nem ez volt a lényeg valamennyire ismerem a történetet. Sémát nehéz építeni bajból-megoldásra... én futok ha félek van, na én nem kezelem ilyen szigorúan magam, tegyük hozzá nem is világosodtam meg. Egyébként az átélés mivolta ha teljesen őszinte akkor ki is sírod magad az egész szerencsétlenségen s nem kell agyalni életeken keresztül mi a helyes s közben ezer érzelmi múltbéli nyomorgás rabja vagy. De mások mást mondanak... a valódi választ a egyetemes együttérzés hozza meg s nem a tanítás... ugyanis holt hidegen megóvni egy állat életét nem nagy érdem.. mert lehet 5 év múlva pont holt hidegen meg eszel egy másikat... vagy mert megkérdezi még hatszor s szorul a hurok.. na ha a körmöd is beleszakad akkor azt mondom érted a lényeget... tökéletes mércét ne használj inkább őszintét... lehet valamennyiünk következő érdeme teljesen más lesz. Namaste! Geo

2
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. Július 25. - 10:54:28 »
Astus ha elértem a boldogságot meditációban... s átélem. Csönddel együtt... akkor hova tovább? Mi a kézenfekvő ebből a helyzetből? Gyakran ha eljutok idáig azt hiszem nincs tovább az ingyenes endorfinon túl. Tudod az zavar hogy belsőm tükröződik valahol agyban... s a reflektálás tegyük fel boldogsággal jár... de én ki szeretném deríteni mi van belül szívben.. s ez valahogy elérhetetlen az utat se látom rákoncentráljak megnyíljak vagy mit tegyek hogy ne féljek a hamis identitások elvesztésétől s mi a meditáció ezügyben. Hogy kell almát hámozni?

3
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. Július 11. - 08:37:38 »
Mit akarok írni... járok zazenra.. s hát a hagyományok nehezen csöppennek át a mindennapokban... ahány ház annyi szokás ahány buddhista gyökeresedés annyi magyarázat a különböző formalitásokra melyeknek rögzülniük kellene... mi a háttere ennek? Hol az egyensúlyi vonal? Mi a magyar társadalmi rossz beidegződések, s mi az egyéni helyes korrekció a helyzet függvényében? Gondolok itt a tartásra például, hova rakom a kezemet mászkálás közben, ez egy példa.. de nem ismerem olyan részletesen mindennek meg van a maga módja... én ebbe nehezen kapcsolódom. Mennyire lehet egyéni? Másik amit nem bírok feldolgozni hogy a zen meditációban egy normális tudatállapoton dolgozunk, ahol nincs transz, révület, ilyesmik, hanem csak ücsörög az ember közben meg se mukkan, dolgozik a tartásán, légzésén, kéztartásán, a megfelelő meditációs pozitúrán (számomra elég szomorú s magasztos is egyben ugyanis fontos, de azért ne ez legyen már a végcél). Persze oké kis lépés nekem, mert ma otthon alkalmaztam valamennyit amit tanultam de hagytam az én hagyományos meditációs fonalamat s hát mennyei volt. Maradok persze ezt tanulni... csak hát hol a béke derű? Ez a ne is gondolkodjak amikor annyi szép dolgon lehet meditálni. Ez a helyzet... nem hiszem.. kétségbevagyok esve, de nagyon rossz tartásom van s ez pszichés gondokat okoz... gyakorlom... állhatatosan. S lelkesen jöttem ki, túléltem. De eleve van egy láncolat jellege a dolognak hogy ez valahonnan messziről ered, s hát had ne mondjam mim van ettől az egész homályos meditációtól a tartásról... most aki böffent valami bölcset azt már be kell ágyazni a tanba? S hol érnek be az én egyéni ötleteim az egészben, meg a megvalósításaim? Formulák... lassan szarom le... oké tanultam... de ne legyenek már gyökerek hogy el is várják arrafele ezt a módot... ez olyan mintha bemennél egy disznóolba s a disznó odakiáltana hogy de itt megkaparjuk az ajtót s böfögünk amikor belépünk. Tyúkólban megint más, Szentek közt megint más. Miért nem lehet egyénileg megoldani ezt? Minek szektásítani a hagyományokat? Nem viszem tovább a vonalat köszönöm szépen... majd aki tanítványnak szegül az megcsinálja a rituáléját. A buddhizmus akkor most vallás vagy sem? Nekem olyanmindegy de ez már inkább rögeszme nem? Hogy számonkérik a vonalzat által kialakított... jellegeket... nem lesz más ízű a banántorta. S inkább banántorta mint a jelleg... lecserélném. Valaki magyarázza el mire jó ez az egész, ne tipródjak végre.

4
Buddhizmus és más nézetek / Re:Felsőbb én és buddhizmus
« Dátum: 2015. Május 17. - 16:29:20 »
Te mit értesz tudatalatti alatt? Mert általában tudatalatti alatt azt kellene érteni köznyelv szerűen amit elraktározol információkat, tapasztalatokat életről életre... amikor előhoznak belőled váratlan dolgokat az mind a tudatalattiból jön elő. Ez egy információs adatbázis amiről nem vagy szó szerint tudatos... csak benned van minden tapasztalat amit hordozol s ha ez közvetítődik a nem látható részedből a láthatóba akkor agyilag meg tudod emészteni. A tudatalattiról alapjáraton nem vagy tudatos... mint ahogy nem emlékszel az előző életeidre sem. Igen, Buddha tárolódik itt is... mint ahogy felébred tudatod amikor reinkarnálódsz s még nem vagy nirvánában azt köszöndd meg a tudatalattidnak ugyanis ott tárolod a vallásos dolgaidat is, mindent amit megértettél már tudatosan benned lesz, ösztönösen lelki dolgok fognak vonzani. Szerintem kevered a dolgokat... Buddha nem egy kiszámíthatatlan bántalmazó személy... ha bánt is valakit akkor joggal teszi ugyanúgy mint ahogy a tűz éget. Amíg megtanulod s levonod a leckét hogy mit csináltál rosszul... anyagi szemmel.. azaz ezt nem személyesen ő teszi, hanem a világ ilyen nyomorúságos. Lelki szemmel meg nincs is joga bántani ugyanis nem ennek a világnak a része... ha közbeavatkozik az a buddhistások javára van csak. Nyugodj meg most már. Nincs semmi probléma, Buddha nem tud semmit megölni benned amit végül bele nem kéne hajítanod a végső emésztés tüzébe hogy elnyerdd vagy elveszítsd eredetiségedet. Ha így lenne kár volna különbséget tenni örökkévalóságról és múlandóságról. Inkább fordulj belső békéd felé. S akkor vagy jó állapotban. Gyakorollj... tanulást talán hagyjad is a csudába ha csak filozofálni szeretnél eddig észre nem vett dolgokkal betonfalba ütközöl. Azt hiszik joggal hogy spekulálsz a tanról. Néha én is azt hiszem... hogy kitalálsz valamit amit hamisan lehúztál Buddha természetéből a saját érzékszerveiden keresztül, a látható világból, s agyalsz hogy beilleszd a világképedbe... ez nem helyes. Ha helyére akarod tenni a dolgokat kezdd azzal hogy lényegét tekintve megérted miért van halál, s hogy kapcsolódik egy baljós, mégis szent személy ehhez a fogalomhoz? Külön kell választani... Buddha életében rengeteg kísértésen ment keresztül s ő magát megvédte... ha így áll hozzá a bajhoz akkor te védelmet kérni mersz-e tőle például? Hallottál a dordzse keresztről? Az is egy védelmi. Vannak akiknek ez a gyakorlatuk szertartás előtt... hogy megvédjék az áldozatukat a negatív hatásoktól, ennek a keresztnek a védelméről tesznek tanúbizonyságot... ha ezt okozza (tudtommal Buddha jogara volt) egy buddhizmusban használt szimbólum akkor szerinted ártó vagy védő jellemzővel lehet illetni Buddhát? S amikor Márával küzdd? Ott is csak védi magát... meg se rezzen meditációjában. A halál meg megint más.

5
Buddhizmus és más nézetek / Re:Felsőbb én és buddhizmus
« Dátum: 2015. Május 16. - 16:42:14 »
Vigyázz magadra.. ezek a hangulatok nem jók... gondolj arra hogy jelenleg épp annyit fogadsz be Buddha létezéséből, a tanból, amennyire készen állsz... szívben, agyban, stb. Buddha ad időt ne törd magad ezen majd szépen kialakul.

6
Buddhizmus és más nézetek / Re:Felsőbb én és buddhizmus
« Dátum: 2015. Május 03. - 09:47:05 »
S ha a tanítás világában az jött át hogy te láttad hogy Buddha tudatot öl.... tudod a tanításnak nem ez a célja... ezt nem lehet ragyogóan látni mert nem a teljes kép. Szerintem túl vad megfogalmazás... valahogy le kéne kerekítened s a tanokkal összhangba hozni... például mi a tudat? A tudat az ami áthatja a testedet mint a koncentráció hogy teheted bárhova jelen lesz lábadban mert azok részek s az egész test az egész. Azaz ha ezt az átható tudatot meg lehetne ölni onnan nálad már nem is tudatról beszélünk hanem tudattalanságról... olyan nincs hogy valakinek ez van a másiknak meg nincs az a halál... szerintem valamit rosszul láttál vagy rosszul értelmeztél... talán lelki vízióid még nem csiszolódtak ki annyira hogy a teljes valóságnak megfelelően érzékeldd a dolgokat... tudod... ott van a lehetőség az érzékcsalódásra. Elvégre hogy lenne tökéletes az ami szétesik? Meditatív értelemben feladhatunk ezt és azt... az is halálközeli ilyen szempontból... de Buddha a te esetedben csak a múlandót ölte meg... ijesztő? Nem. El kell fogadni... Buddha megöli a múlandót.. az elmúlás szele néha fáj ha rosszul vagyunk s várunk valami elmúlására jól esik... ezek is érzetek. Saját vágyaink tükröződései mit hogy fogadunk.... például ha ennek az embernek a tudat halála a mindene akkor jól esett neki valójában még ha kívülről felér egy öngyilkossággal te magad mondod Buddha tette... akkor hogy lenne rossz az eredmény? Szerintem fogadd el Buddhát úgy ahogy van.... ne kígyóskoddj vele mert csak félreérted. Szerintem a halál fogalmát nem sikerült elfogadnod teljeskörűen minden nézőpontból... valamelyik reményteli valamelyik reményvesztett....ezek kettőségek de az igazság egy... ki akarod tényleg deríteni? Minden nap meghalsz s mindennap összerakódsz... az alvás kishalál... lecsatlakozol a testről s belemerülsz egy múlandó állapotba ami legeslegvégül felbomlik... de kinek meddig tart feldolgozni... időben így működik a test... s hogy újjászületik-e szerintem logikus... maradt még múlandó, vágysz még rá? Miért kell feladni a ragaszkodásokat, ahánkárákat? Gondolod lebomlik ha még kell? Olyan mintha az emésztés nem működne s a csili vízzé válna... jól esik? Émelyítő nem?

7
Buddhizmus és más nézetek / Re:Felsőbb én és buddhizmus
« Dátum: 2015. Május 03. - 09:10:34 »
Engem a szépség nem csábít... meg se értem... van érzékem hozzá, de úgy élem meg hogy távolról csodálom mint érinthetetlen lótuszt a tó közepén... hagyom a maga fényességében ragyogni... én csak árnyékolnék. Nálam a csábítás a mozdulat vagy a tett ami nekem szól. Tettek szövevénye... csibészség gyermekesség nevelni való szerelem. De mivel meditálok úgy érzem ki fog maradni.

8
Hétköznapok / Re:Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Dátum: 2015. Április 18. - 07:55:47 »
Kedves Anwar! Namaste! Metta!
:(
Sajnos nem tudok segíteni... szoktam olvasni buddhista gondolatokat... írom csokorba amik eszembe jutnak. vágynélküliség... azért a székely vicc is olyan hogy amíg nem nyüszít a kutya nem is áll félre. Mindenkinek van kellemesebb közérzete meg kellemetlenebb... ezek ellen lehet tenni. Te hol éreznéd jól magad? Az jól hat a meditációidra is. Másrészt a felszabadultságot az ember szokta kifejezni. Egy buddhista is szokott mosolyogni nem? Vagy nevetni. Nem hinném hogy el kellene folytani ezeket... van akinek költségesebb vágyai vannak... de mondhatni ez egy felszabadultságban gyökerező vágy, s ilyen szempontból a cselekvés is jóga. Ez egy kicsit Bhagavad-gítából jött át. Hogy a tett is lehet meditáció ha a mozgató rugó pl. a felszabadultság, akkor az egész tett felszabadult lesz... ha más a rugó, hogy hanyatlani kéne jól berúgni az is lesz az eredmény, s az életérzés is. Ez egy picit olyasmi mint a helyes erőfeszítés. Mindenki más irányba moccan... aki fel akar szabadulni más tevékenységeket végezhet mint aki nem. De az alapja egy vágy, hogy ki akarsz kerülni innen... s az elhozza a valódi önidentitásodat is most filozófia nélkül. Remélem érthető voltam lehet kötekedni.

Nah azért rövid kutatás után találtam neked valamit (buddhistásan megfogalmazva):

Helyes erőfeszítés - Sammā vāyāma - részlet

A helyes elhatározás, mondom nektek, kétféle lehet. Van, amelyik tudati szennyezettségű, a létesülés során gyümölcsöző érdemeket szerző és van az a helyes nézet, amelyik nem szennyezett, VILÁG FELETTI, az ösvény tényezője.

.............................................

A világ felettit emeltem ki. Ha ezt éled meg elhatározásaidban ezt is éled meg tett közben. Aki például elmegy csónakázni hogy világ felettiséget érezzen annak nem hinném hogy baja lesz. De mindenki egy picit más. A tevékenységet sokféle erő hathatja át de leginkább a szenvedély működteti... amikor meditálsz ez a szenvedély pihen. Ezért nem cselekednek annyit a buddhisták mert ezt a szenvedélyt pihentetik... ha átülteted a felszabadultság jógáját a tett jógájába sok bajod nem lesz belőle (megpróbálni úgy cselekedni hogy ne a szenvedély kötőereje működtesse a tested, azaz meditatív legyen a tevékenység s a felszabadultságot hozza) de általában nehéz életcélok jönnek elő. Ennél sokkal könnyebb belülről meríteni az örömet s meditáción kívül küzdeni a hétköznapok bajaival míg meg nem szilárdulsz (befelé).

Legjobb tudásom szerint segítettem. Namaste!

9
Buddhizmus és más nézetek / Re:Felsőbb én és buddhizmus
« Dátum: 2015. Április 08. - 19:48:46 »
párkapcsolatban mi vonzz? milyen legyen a nő hogy vonzzon? mi csábítana el benne, mivel csábítson el? valami tettre gondolok ami nem a szexualitás. mittudomén gördeszkázzon s rúgjon egy kickflipet ilyesmi.. most csak egy lüke példa hogy neked is kelljen gondolkodnod.

10
Buddhizmus és más nézetek / Re:Felsőbb én és buddhizmus
« Dátum: 2015. Április 08. - 19:46:03 »
kedves hop.pala! mit élsz meg a tanítások világában? őszintén kérlek... milyen a viszonyod azokhoz a tárgyakhoz személyekhez akikhez kapcsolódik a tanítás?
másik.. mire kell neked a szexualitás? ha elképzeled magadat nő nélkül ahogy az helyes akkor hogy öltözködnél, mit vallanál, mi lenne a tevékenységed, nem hasamra csapokra miért hagynál el egy nőt simán akkor így kérdezem... szerintem arra evickélj s ne a pornó világába.

11
Alapok / Re:Meditációs alapok
« Dátum: 2015. Február 07. - 12:39:42 »
Eleinte megoldásnak tűnt a csend gyakorlása a folyton kavarodó elme-tavamban. Mostanában ütköztem az üresség érzésével először. Ijesztő a hétköznapi csend. Őrjít. Nekem fiatal koromtól kezdve mindig volt rádió monitor valami. S az a hűvös 0-ás agy ami arra rendelkezik be hogy ne generáljon hullámot fáj. Oké persze van amikor gondolkodni kell. De most másról van szó. Az a fajta őrjítő üresség hogy félsz a végtelentől ebben az állapotban mert annyira élvezhetetlen hogy már legbelül mar. Meditációban én örülök ennek az állapotnak mert közelebb hoz valódi önmagamhoz. De hétköznapokban nagyon fáj a szívemben. Hogy oda terelődök agyról.. s ott nincs sok örömöm amit kibányászhatnék hirtelenjében. De talán később más lesz s beletanulok. Az a lekötetlen üresség az fáj.. amikor az embernek kevés dolga van s csak tézeng s ebben az állapotban amikor jelen van az üresség szinte béklyó.. régebben agyilag átíveltem s össze vissza kuszaságokkal takarta be a csendem s az elviselhetőbb volt. Amikor hallod az alapzajokat máskor meg elmész mellette... mint hogy zúg a hűtő, ilyesmik. S az az érzés hogy ebben a világban nem vár semmi... s hirtelen az óra is megállhatna a világ ideje az se számít mert te abban az állapotban vagy hogy megállt a belső időd amúgy is.

12
Média / Re:Könyvek
« Dátum: 2015. Február 06. - 11:33:57 »
Hamarosan túl vagyok, interneten olvasom... naponta haladok a könyvvel háromnegyedénél tartok kb. ezek után olyasmi könyv kellene ami közvetlenül Buddha szájából elhangzott tanításokat tartalmaz. Astus elsősorban hozzád fordulok, persze más is válaszolhat.

13
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. Február 05. - 13:19:59 »
őszintén... szeret valaki olvasni engem?  :) sokat elvagyok egyedül a fórumon s visszajelzések nincsenek nagyon az írásaimat illetően. picit javítanék... nem hatalmi záradék de az a valami is tiszteletben tartja az összes törvényt amit tudunk a természetről... van a dolgoknak egyfajta természetfelettisége legbelül. Így értem valahogy de logikusan nem tudom megfogalmazni. Nem pont Buddhaszobor de benne van-lehet Buddha energiája, kérdés hogyan állsz hozzá?. Kérdés ezután. Hogy viszonyulunk az anyagi dolgokhoz? Na erre nem tudok tanítást alkalmazni, Mindegy.. max kevesen értik.

14
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. Február 05. - 13:13:23 »
hármas célt nem értem... először buddhizmusban találkoztam ezzel a fogalommal, de eredetileg írások utalják hogy hindu hagyományból maradt meg ez a szókapcsolat. A lényege hogy az út először kéj, aztán gazdagság, aztán dharma (ahogy az idő előrehalad). Én ezek szerint túl fiatalon kezdtem meg a tanhoz való fordulást? Lehet idő előtt belátom ezeket... egyik nap épp a halálon meditáltam hogy minden pillanatban ott van viszont ha valaki lemondottabban él az nem igen kesereg e miatt ráadásul életmódjával távol is tartja a problémát... ijesztő... azóta próbálom nem elsietni a dolgaimat. Picit megfontoltabb lettem. Merek tervezni, távlatokba meredni. Ezt a buddhizmusnak köszönhetem. Sokat tanultam ezzel a meditációval. Buddha példája tette szörnyűvé a halál fogalmát s először az járt a fejemben hogy nem bírom elfogadni... mert lelki életet élek s sokáig meg lesz az az érzésem hogy még van egyel előrébb s zavarna ha a halál félbeszakítaná ezt az egész folyamatot. NAGYON ZAVARNA.... nem békélnék meg. De hogy önmagában ott lebeg előttem egyrészt arra is rámutatott az ellentétére. Hogy ha itthagyom ezt a helyet... hogyan is zárnám le? Kérdésre a válasz tömören praktikusan. Másilk... adott egyfajta elme-csendet elmezárat. Hogy ne kavarogjak annyira. Inkább mindent szépen végezzek be az életemben, beleértve a mindennapjaimat, s úgy haladjak, mint hogy félkész napjaim legyenek. Ezt csinálja a halál... úgy értem az ember tud róla még sem ijed meg pedig borzalmas egy dolog... régebben ment könnyebben amikor erős idézőjelben vagdostam volna az ereimet kilátástalanságban. Na igen de azóta változtam... szeretem az életet pl. ez az egyik.. másik el akarok odaáig jutni amin már nem akarok túlhaladni legyen ez végcél vagy részcél. Bevégeztetni amit akartam. S hogy mit akarok? 1: boldog lenni... önmagamban. 2: megbékélni, tudást szerezni 3: fejlődni szilárd állapotig. Ezek a célok önmagukban boldogságot adnak nekem... de ott lebeg a halál s sokáig sürgetőnek éreztem.. aztán rájöttem nem én irányítom... akkor nézzük a jó oldalát... nem is kell sietnem, átgondoltság! Mint tudni egy versenyen hogy legyőznek... mindig tudod hogy valaki előtted lesz. Teljes győztesek halállal a sarkunkban nem lehetünk. Lemorzsolódsz... akár előtted akár mögötted van ő a győztes... mert ez a dolga. Ha még meg is barátkozol a fogalommal (bírod a kaszás dolgokat s csak nevetsz az egészen) akkor is átértékelődnek a dolgok... le kell zárdd valahogy az életed. Szeretnék öregen meghalni... akkor talán már kevesebb a lelki cél s az ember belenyugszik abba amit elért. Én tudom. Sok utat tettem meg. De most hogy a halál is megjelent... így úgy érzem nem is az a fontos güzüben vagy mástól mi változik, hanem magamban mi változik. E mellett még amit megértettem mostanában.... picit hindi lesz, de (próbálom buddhistásan megfogalmazni) az hogy ami körbe vesz minket annak van egy eredete s ez is egy hatalmi záradék hogy így jelen kell lennie az életedben az asztalodnak, a székednek, a tévédnek, s ha azzal törődsz az vissza törődik veled... lehet nem közvetlenül de valamilyen formában igen.. lehet ez egy dícséret, lehet ez egy jó hangulat, de hogy tegyünk ami zavar az ellen... szélmalom harc, de önszorgalom. Ezt a hozzáállást mostanában tanulom... nem tudom mennyire érett meg bennem. De kialakulóban van. Egy új életaspektus ez is, meg a halálos is. Változom azt hiszem.

15
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Dátum: 2015. Február 04. - 07:32:51 »
Végül kitöröltem a hsz-t elég kellemetlen volt.

Oldalak: [1] 2 3 ... 6