Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - Astus

Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 50
16
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Dátum: 2015. Február 03. - 11:46:30 »
Az érzéki élvezetekről való lemondás azon belátásból fakad, hogy szenvedéshez vezetnek. Ez nem az első és nem is a második lépés a buddhista úton. Javaslom először kezdj el tanulni, hogy miket is mondott a Buddha, alkalmazd magadra a világiaknak szóló öt előírást, s aztán fogj bele valamilyen egyszerűbb meditációs gyakorlat rendszeres végzésébe. És aztán majd ezt követően jöhet az, hogy meglátod, mennyire értelmes számodra a lemondás az élvezetekről. Ameddig csak csapongsz a magad gyártotta elméletek közt, nem jutsz máshova, mint hogy kitartóan kattogsz és nem haladsz.

17
Média / Re:Könyvek
« Dátum: 2014. December 28. - 23:53:52 »

18
Hétköznapok / Re:belső béke
« Dátum: 2014. December 28. - 23:52:07 »
A békesség a tudat természetes állapota, amikor nem zaklatnak gondolatok és érzelmek. Tehát a kérdés az, hogy mi az, ami éppen felkavar. Bármi is legyen az, azért nem hagy nyugodni, mert személyesnek tekinted, mert magadra veszed, s ez a képzet a békétlenség oka. Ha pedig megérted, hogy ami felkavar, az nem több egy múló gondolatnál, akkor onnantól megszűnik a személyes érintettség és a nyugtalanság.

19
Alapok / Re:Reinkarnáció
« Dátum: 2014. December 18. - 10:47:58 »
Nézd meg azt, hogy mi az, ami te vagy napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra, évről évre, évtizedről évtizedre. A gondolatok és érzések másodpercenként változnak, a test szüntelenül folytat anyagcserét. Hol van bármi állandóság, bármi maradandó ebben? De pont azért, mert változik, így halad, mozog, él. A halállal a test működése leáll, de az elme nem. Ez nem azt jelenti, hogy az elme állandó volna. Mennyire emlékszel az előző órára, hogy percről percre mindent fel tudj idézni? Hát az előző napra, hétre, hónapra, évre? Mégis, a tegnap következménye a mai nap, s a tegnap az összes előző napok eredménye. Van összefüggés, van hatás, van okság, és pont ezért sem marad valaki ugyanaz egy életen át. A buddhizmus szerint az elme nem egyenlő a testtel, nem a testből jön létre, így nem is hal meg a testtel, hanem újraszületik. De az elme nem valami állandó dolog, ahogyan azt láthatjuk most is.

20
Alapok / Re:Reinkarnáció
« Dátum: 2014. December 06. - 22:01:04 »
A tudatfolyam maga a tudat, nem valami szállítóeszköz. Egyik gondolat követi a másikat, ahogyan mindenki tapasztalhatja, s ez a tudatfolyam. Vannak szokásaink, hajlamaink, berögződéseink, ezt is mindenki láthatja saját magán. Ezek a hajlamok azok, amik irányítják az életünk jelentős részét, s ezek hozzák létre nem csak a holnapunkat, a jövő évünket, hanem a következő életünket is.

Nincs semmi maradandó, hanem okok és hatások vannak. Gondolok egy dologra, aztán abból gondolok még száz másikra. Aztán valamilyen elhatározásra jutok, az elhatározásból tett lesz, a tettből szokás. Évekkel később már semmi nyoma az egésznek, hogy én akkor mit gondoltam, de még követem azt a szokásomat.

21
Alapok / Re:Reinkarnáció
« Dátum: 2014. November 29. - 12:23:21 »
definiálnád nekem ezt a szót? Tudatfolyamat? Ez alatt mit értsek, pontosan?

A tudat nem egy önálló, egylényegű dolog, hanem megannyi tudati elem (gondolatok, érzelmek) folyamata. Ezért tudatfolyam.

22
Hétköznapok / Re:Betegségek
« Dátum: 2014. November 18. - 11:16:21 »
Amennyire én tudom, vannak szakemberek, akik a dohányzásról való leszokással foglalkoznak. Lehet első körben őket lenne érdemes felkeresned.

Amúgy talán azt lenne érdemes megkérdezned magadtól, hogy egyáltalán miért gyújtasz rá. De ne úgy kérdezd, hogy elméleti fejtegetésekbe vessz el, hanem amikor rá akarsz tényleg gyújtani, akkor nézd meg, hogy mi hajt rá, s vizsgáld meg ezt a késztetést.

23
Alapok / Re:Reinkarnáció
« Dátum: 2014. Október 24. - 17:24:29 »
A buddhizmus valóban alapvetőnek tartja az újraszületést. De nem úgy, hogy van egy változatlan lélek, hanem hogy a tudatfolyam születik újra a hajlamai és késztetései függvényében.

24
Alapok / Re:Vegyes kamma
« Dátum: 2014. Szeptember 15. - 10:23:59 »
Van a tíz helyes és tíz helytelen tett. Ezek jelentik az alapvető különbséget jó és rossz következmény közt. Amikor valami vegyes, akkor arról van szó legtöbbször, hogy a szándék és a cselekvés ellentétes (ártani akarsz de segítesz, segíteni akarsz de ártasz), illetve még inkább az, hogy már eleve a szándék tekintetében is az ember több irányba hajlik (segítenék, de csak ha nekem kényelmes, stb.).

Jó tettek végrehajtásához nem szükséges semmiféle nagy lemondás. Mikor nem csapod agyon az amúgy zavaró szúnyogot, az jó tett. Mikor felsegítesz valakit a buszra, az jó tett.

25
Alapok / Re:kiköltözni valahová vagy kolostorba menni
« Dátum: 2014. Augusztus 27. - 09:24:43 »
Magyarországon jelenleg nincs működő théraváda kolostor. Angliában viszont van több is, ahogy van Németországban is például. Ezen kívül természetesen Dél-Ázsia is egy lehetőség, ahogy Ausztrália is. Hogy mennyi idő, amíg megkapod a teljes felavatást, az kolostoronként, szervezetenként és országonként változik, így mindig az adott kolostornál/szervezetnél érdemes érdeklődnöd.

Itt találsz bőven információt és kérdezősködhetsz is: Ordination and Monastic Life

26
Alapok / Re:menedékvétel
« Dátum: 2014. Augusztus 18. - 19:51:01 »
Amennyire tudom, mindegyik buddhista közösségnél lehet menedéket venni.

Menedékvételről egy rövid írás.

27
Alapok / Re:Reinkarnáció / Karma
« Dátum: 2014. Július 24. - 16:54:56 »
Ha az egyedül a tibetieknél létező tulku rendszerről kérdezel, ott valójában nem egészen újraszületésről van szó, hanem valamely megvilágosodott lény tudati kivetüléséről, mint ahogy a dalai lámák azok Csenrézinek a megnyilvánulásai. Mindez azonban nem kapcsolódik az újraszületés általános tanításához, mely szemben a tulku rendszerrel, minden buddhista iskolában megtalálható.

A lámpa hasonlat az, hogy az egyikkel meggyújtod a másikat, tehát az ok-okozati viszony. Ezért nem ugyanaz és nem is más teljesen. Ahogyan a mai tudatod a tegnapi tudatod következménye, de nem ugyanaz.

Ha jobban meg akarod érteni az újraszületést, figyeld meg magadon, hogy mi a kapcsolatod a tegnapi magaddal és a holnapi magaddal.

28
Alapok / Re:Reinkarnáció / Karma
« Dátum: 2014. Július 23. - 17:31:35 »
Ha a tudat pillanatok láncolata, akkor mi reinkarnálódik? És az hogyan ismeri fel az előző életbeli tárgyait?
Azt sem értem, hogy miért kell egyetlen tudatban folytatódnia ezeknek az indíttatásoknak? Miért nem oszolhat szét, vagy ilyesmi?

Pontosan azért lehetséges élet, mozgás, változás, születés és halál, mert nem mozdulatlan. Ha a tudat állandó lenne, akkor semmi sem történne, semmit sem gondolna, semmit sem érezne, semmit sem tudna. Mert változik, ezért merülhetnek fel mindenféle tudattartamok. Ezek a tudattartamok azonban nem véletlenszerűek, hanem oksági viszonyban vannak egymással. Az újraszületés pontosan azért lehet, mert a tudat mozog, változik, alakul.

Nem tudom, milyen előző életbeli tárgyakra gondolsz.

Az, hogy van egy oksági láncolat, azt jelenti, hogy egyik követi a másikat. A tudat egy szerves, egységes rendszert képez. Ha több tudat fakadhatna egyből, akkor jelenleg is gondolhatnál egyszerre öt dologra, ahogy érezhetnél egyszerre szomorúságot és örömöt is. Azonban egyszerre csak egy gondolat van jelen, még ha nagyon rövid ideig is, amit aztán egy újabb vált fel, s ettől képzelhetjük aztán úgy, hogy egyszerre több van.

29
Alapok / Re:tanuló szellem
« Dátum: 2014. Június 05. - 11:34:22 »
A Dharmához fordító négy gondolat hasznos szemlélődési pontokat nyújt. Vagyis az ember látja, hogy az egyetlen menedék a változó világban a Három Kincs, s ezért hozzájuk fordul, hogy megszabaduljon.

30
Média / Re:Filmek
« Dátum: 2014. Január 08. - 23:59:47 »
Hónen születésének 850. évfordulójára készült videó Hónen életéről, a japán Tiszta Föld Iskola alapítójáról, születésétől az iskola megalapításáig. Angol szinkron.

Our Saint Honen_English Animation

Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 50