Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 ... 8 9 [10]
91
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 01. - 10:31:15 »
Magyarázat: Megérthetjük ebből a versből, hogy a sperma kibocsátása a halál oka. Ezért a yogík és a transzcendentalisták, akik hosszú életet akarnak élni, önkéntes önmegtartóztatást fogadnak, s nem veszítik el magjukat. Minél sikeresebben tartózkodik valaki magja elvesztésétől, annál távolabb kerülhet a halál problémájától. Sok yogí él háromszáz vagy hétszáz évig ezt a módszert követve. A Bhágavatamban egyértelműen az áll, hogy a mag elvesztése a szörnyű halál oka. Minél jobban ragaszkodik az ember a szexuális élvezethet, annál nagyobb az esély arra, hogy áldozatul esik a gyors halálnak. (Sríla Prabhupáda, Srímad-bhágavatam 3. ének)
92
Alapok / Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 01. - 10:29:28 »
Olyan írásokat várok melyek lemondásokra terelik az embert (bármi jöhet). Sokat segít ez azoknak akik kezdőek a lemondásban, tudással felvértezve könnyebben túllépnek az érzékek s azok tárgyainak akadálypályáján. Szívesen venném ha valaki aki buddhizmusban olvasottabb rakna be részleteket ezzel kapcsolatban... ugyanis hiányos a buddhista filozófiám mert nem régóta érdeklődöm. (még nem jutottam el odáig hogy könyveket olvasok, de még előttem az élet úgyhogy évek múlva biztos felzárkózom... neten szoktam össze-vissza nézelődni de az vajmi kevés)
93
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 01. - 10:19:33 »
Fogok behozni néha részleteket Védákból ha úgy érzem hasznos (nem olyanokat amik az Istenhitet szorgalmazzák, csak hogy ne rontsam a hely hangulatát). Az egyik ilyet közzé is teszem: önmegtartóztatással kapcsolatos s a hosszú élettel. Egy kicsit általánosságban beszélnék a védikus krecionalizmusról röviden tömören. A különböző anyagi elemek s a hozzá csatolható dolgok egymásból, a finomabbtól (étertől földig) a durváig alakulnak ki egy olyan hatásra ami készteti az élőlényeket hogy folytassák létjüket. Különállónak nevezik, van egy felsőbbrendű energia is ami ezeket a dolgokat kihasználja (élőlény). S akkor a lényeg: ez egy magyarázat lesz Sríla Prabhupádától, a verssel nem is fárasztanék senkit itt, Srímad-bhágavatamnak hívják a művet, s nem buddhista, hanem hindu szentírás. Részben magamnak is írom hogy később megtaláljam, valamennyire egy helyre szeretném ezeket a részeket rakni lehet később külön fórumtémának hozom fel az önmegtartóztatást s oda csak ilyesmiket lehet berakni hogy segítsük a lemondásban a gyakorló idetévedőket. Magyarázat: Megérthetjük ebből a versből, hogy a sperma kibocsátása a halál oka. Ezért a yogík és a transzcendentalisták, akik hosszú életet akarnak élni, önkéntes önmegtartóztatást fogadnak, s nem veszítik el magjukat. Minél sikeresebben tartózkodik valaki magja elvesztésétől, annál távolabb kerülhet a halál problémájától. Sok yogí él háromszáz vagy hétszáz évig ezt a módszert követve. A Bhágavatamban egyértelműen az áll, hogy a mag elvesztése a szörnyű halál oka. Minél jobban ragaszkodik az ember a szexuális élvezethet, annál nagyobb az esély arra, hogy áldozatul esik a gyors halálnak.
94
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 30. - 13:27:23 »
hop.pala te már nem vagy? pedig értelmes voltál kár ha abbahagytad a fórumozást.
95
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 30. - 13:24:11 »
arra lennék kíváncsi aki automatikusan lemond róla hogy éli meg... mert van akinek úgy kell direktbe tartania másoknál ez egy természetes folyamat lehet. vannak itt ilyenek? mit éltek meg amikor arra a szilárd elhatározásra jutottak na nekem nem kell ebből több... mert írásokból is lehet tudni de az írásos bizalom keveseknek adatik meg (sráddha... nem tudom ismerős e ez a szó más környezetből hoztam de az írásokba vetett hit... nekem pl. nincs teljesen... nekem picit más lett az utam végül mint amit javasolnak de idővel talán beérek abba ami valójában hasznos) ráadásul ezügyben nem is találtam eddigi életem folyamán mélyembe hatoló dolgokat... ami szomorú ugyanis igen csak jelenség szintű.
96
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 30. - 13:15:35 »
meg a saját őszinteségünk hogy hogyan is viszonyulunk a testiségbe minek okán mondunk le, mit szeretnénk elérni vele s az előélet amikor visszaköszön hogy nem vagyunk olyan tiszták s a lemondás inkább már önsanyargatás mint testi-lelki szükséglet?
97
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 30. - 13:12:29 »
szerintem a mai világban semmi baj nincs a párkapcsolatokkal... úgy értem lehet meg van fogalmazva hogy aki fel szeretne szabadulni stb. annak kerülnie kell a ffi-női vonzalmat de amilyen világban élünk, s amilyenek a mai szerzetesek ez egy nehezebben járható út s pl. akinek hosszabb előélete volt az biztos hogy valamilyen formában meg fogja sínyleni ugyanis a szenvedély ott marad benne... másrészt volt egy film s én is hasonló beállítottságú vagyok ahol a gyakorló szerzetes mivel nem tudta miről mondd le szexuális témakörben kíváncsiságból vétkezett... nem volt bajos visszhangja elfogadták, de ti nem gondoljátok hogy az idő a legerősebb tényező ezek felett, s egy szerzetesnek nehezebb élnie a mai világban ami nem erre rendezkedik be hogy becsüljék szeressék az ilyen embert e helyett el kell vonulnia na szóval értitek. ti hogy gondolkodtok család ügyben? családos számára pl. több engedély van míg egy szerzetesnek folyamatosan törekednie kell a magas számot rúgó lemondásokról... nem törik e bele a gerinc a sokadikba?
98
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 30. - 13:07:40 »
a buddhizmusban van specifikus javaslat hogy kell-e kerülni az önkielégítést, illetve meg van e említve hogy mit okoz általánosságban? ha látnám mi a következménye talán meggondolnám magam... leginkább ha öregség-fiatalság idős tényező jelenne meg az hozná meg a kedvem a lemondáshoz. más fórumokon is kutakodtam ott mindenki kiöntötte magából hogy hogy éli meg a kéjt s 100-ból 1-2 db ami ellenzi... más vallásokban se hangoztatják túl a dolgot hogy tudjam... fél utalások vannak csak s írásokból levont dolgok.. pl. kereszténységben, de eredeti vallásomban a hinduizmusban se szerepel hogy mindenkinek lemondottnak kellene lennie.. pl. lesz aki családos lesz. ha erre gondolok nem tűnik olyan nagy bajnak az egész téma, vagy napoljam a kérdésemet, vagy forduljak egy szerzeteshez s beszéljem meg vele őszintén? egy halvány tudásom van az egészhez, sajnos jegyzetelnem kellett volna magamban a dolgot, de ami felülírja az a belső tűz a szervezetben, ugyanis az a víz típusú csakra fölött áll... jógázom újonnan... lehet az is hoz eredményeket... én igazából nem szeretném hogy jelen legyen az életemben, igaz most van egy ffi női barátságom de nem szeretném ha szexualitásba csapódna, mert nem kívánom magamnak páromul egyelőre s később se ez legyen az alap... régen úgy nemzették a gyerekeket amikor valaki már önmegvalósított volt akkor nemzett gyereket azaz tudatilag a csúcspontot ha úgyéreztem elértem én is esetleg akkor fogok gyermeknemzéssel foglalkozni...
99
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 25. - 09:56:13 »
igaz törekszem rá de nem stabilak a lemondásaim... mi hiányzik? segítetek beláttatni hogy értelmetlen hajszolnom az érzékeket? mit kell tudjak hogy belássam felesleges strapálnom az érzékeimet? felszabadulás... ott lebeg előttem még sem késztet lemondásokra ennyire hülye lennék? vagy mire a csudára kell gondolni hogy elinduljon bennem egy érési folyamat hogy feladjam az alsóbbrendű igényeimet? olvasott vagyok... még is gyötör hogy 27 évesen kéjelgek egyedül csak elfojtani tudom eltörölni nem az életemből... ráadásul vannak más örömeim is az életemben ami lelki gyakorlataimból származik... én vagyok a leghülyébb... folyton alább adom az igényeimet. egy darabig ment hogy meditálok s akkor elnyomódott a vágy de ahogy abbahagytam a meditációt visszajött... éljem meg természetesen? vagy törekedjek lemondásra? én magam nem tudom a választ a lemondás jelentene számomra tudatilag tisztább állapotot... vagy várjam meg míg öregkoromra természetemből fakadóan lemondok? a természet rendje úgy is az hogy idővel háttérbe szorul az érzékkielégítés. de türelmetlen vagyok nem akarom megvárni míg 50 évesen már nem tombolnak a hormonok... fordultam én kb. minden Istenséghez hogy csillapítsa testileg ezt a szokásomat hogy ne legyen annyi hormonom stb. de semmi. mi az ami felülírja ezt az egészet? van aki túllépett rajta? azt hallottam ha valaki lemond a nemi örömről muszáj levezetnie máshol ezt a felesleges energiát s általába misztikába csap át. amúgy is eléggé labilis vagyok szóval ez is eléggé félelmetes azért.
100
Alapok / általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 24. - 18:23:45 »
azt akarom kérdezni hogy minden csakra ügye 1 elemhez társítható s ezügyben a szívcsakra a levegő... hogy értelmezzem hogy a kettő kapcsolatban van egymással? a többihez van köthető információm... de ezt az összefüggést nem értem. (van amelyik triviális csak hogy érezzétek a problémámat pl az emésztés tüze a tűz típusú csakrához sorolható 'köldökcsakra' ezt ilyen vonatkozásban értem) miket kell megértenem aki túl van már ezeken a dolgokon hogy jól működjön ez a csakrám? még egy kérdés... nincs egy buddhista írás a szirmokhoz kapcsolható tulajdonságokról, mert azt szívesen olvasnám.
Oldalak: 1 ... 8 9 [10]