Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 ... 8 9 [10]
91
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Astus Dátum 2015. Február 03. - 15:26:16 »
A haladás mértéke az olyan állapotok csökkenése, amik szenvedést jelentenek. Mint a feszültség, idegesség, félelem, aggódás, harag, sóvárgás, bizonytalanság, tompaság, kedvtelenség és hasonlók. Másrészt pedig növekszik azon alkalmak száma, amikor az olyan hasznos és üdvös tudatállapotok vannak jelen, mint békesség, figyelmesség, kedvesség, együttérzés, türelem, éberség, nyugalom, derű, stb. Ha valamilyen tevékenység ezt segíti elő, az jó, ha pedig nem, akkor nem.

A válaszaim csak annak fényében tudom megfogalmazni, amit épp ide leírsz. Ennél személyre szólóbb kommunikációt nem enged meg ez a formátum.
92
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 03. - 13:44:04 »
Először is köszönöm. Másodszor is nem pont ezzel a recepttel, de végül úgy gondolom belekezdhetek a lemondásba. A meditációt rendszeresen végzem, s igen ügyes is vagyok benne. Elkezdtem Buddha életét feldolgozó művet olvasni hamarosan a végére érek. Utána tanulmányozom az összes többit. Azt láttam be hogy mindegy hogy van e háttértudás vagy sem, idővel az is megérkezik meg lehet idővel én magam is megtudom fogalmazni hogy jobb.
93
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Astus Dátum 2015. Február 03. - 11:46:30 »
Az érzéki élvezetekről való lemondás azon belátásból fakad, hogy szenvedéshez vezetnek. Ez nem az első és nem is a második lépés a buddhista úton. Javaslom először kezdj el tanulni, hogy miket is mondott a Buddha, alkalmazd magadra a világiaknak szóló öt előírást, s aztán fogj bele valamilyen egyszerűbb meditációs gyakorlat rendszeres végzésébe. És aztán majd ezt követően jöhet az, hogy meglátod, mennyire értelmes számodra a lemondás az élvezetekről. Ameddig csak csapongsz a magad gyártotta elméletek közt, nem jutsz máshova, mint hogy kitartóan kattogsz és nem haladsz.
94
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 02. - 12:48:40 »
Összegezve az előzőt két fontos kérdésem van. Az első hogy mi a valódisága az érzéki élvezetnek, második egy cölibátust fogadott milyen plusszokat mondhat magáénak egy nem lemondotthoz képest?
95
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 02. - 12:45:53 »
pont a lényeget nem találom... én igen aktív lelki életet élek s úgy érzem minimális az az eltérés ami lemondottabb időszakaimban jellemző, sőt azt mondom az időtényező felülírja az egészet mert ügye nekem volt egy visszaesésem lelkileg amikor az összes lemondottságomat félredobtam s igazából mind máig ebben a helyzetben vagyok, de nem viszi el a lelkiség ízét ha kevésbé vagyok lemondott, sőt még olyan dolgok is megnyilvánulnak amiket (nem szeretnék.. de mindegy) azt hittem csak egy nagyon lemondott tud csinálni... ilyen a gyógyítás... ugyanis lassan el kell fogadnom hogy van gyógyító erőm, egy erősebb meditáció után spontán egy egy napos gyógyító erőteret vontam apám hasára mert arra panaszkodott... nem is igen én kontrolláltam a dolgot... de van... inni szoktam e miatt (is). Szóval eredmények még így is vannak nálam, olyanok amiket nem szeretnék s olyanok amiket szeretnék. Jah és a kérdésem amire nem találom a választ, mi a lelki mozgatórugója a lemondásnak, ha lemondás nélkül is van eredmény? Miért akarjak többet lelkileg ha elégedett vagyok azzal ami meg van s kényelmesen folytathatom világi (tudtommal rossz) szokásaimat. Azon gondolkodtam hogy talán csak az idő választ el egy lemondottabb élettől.... mert ügye előbb utóbb más ízek fognak érdekelni a világból terelődve a lelki harmónia irányába s valamikor meg fog szűnni az igényem a szexualitásra. Meg hát csak felsőbb szférával mélyedek el, ahol elítélendő, előbb utóbb csak rám ragad. Amit nagyon nem értek s gyötör, 1: amikor lemondottabban éltem s eltelt mondjuk 1 év nem éreztem semmit lelkileg mára szar szokásaim mellett tapasztatltabb vagyok. 2: a különbség a valódi lemondott közt s a nem valódi lemondott közt... ugyanis biztos vagyok van valami mozgatórugója a cölibátusnak... így hirtelen nem kapcsolunk a szóhoz semmi magasztosat vagy öröm-jellegű dolgot holott lehet része a szónak s én erre a plusz-ra lennék kíváncsi... a szükséges tudásra amitől tisztán a maga valójában látom az érzékkielégítést hogy nem is tudom talán undorodjak az egésztől s ne az legyen hogy most megfogadtam de igazából tökmindegy én elfogadom magam így is úgy is. Értitek? Egyfajta szilárdság hogy az ember belátja s magáénak vallja a cölibátus elvét ne csak közösségi igényből feküdjön neki a lemondásnak.
96
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 02. - 12:31:29 »
kíváncsi lennék gyakorlott buddhista szerzetesek vagy egy Swami mit mondana ezügyben... még érdekesség http://filosz.hu/konyvreszletek/libido-vagy-az-onmegtartoztatas-es-szublimacio/ illetve http://filosz.hu/konyvreszletek/kundalini-es-szexualis-elmeny/ vajon ha érettebb meditáló leszek felismerem hogy tengernyivel nagyobb örömöm lesz meditálva mint érzékkielégítve?
97
Alapok / Re:Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 01. - 10:31:15 »
Magyarázat: Megérthetjük ebből a versből, hogy a sperma kibocsátása a halál oka. Ezért a yogík és a transzcendentalisták, akik hosszú életet akarnak élni, önkéntes önmegtartóztatást fogadnak, s nem veszítik el magjukat. Minél sikeresebben tartózkodik valaki magja elvesztésétől, annál távolabb kerülhet a halál problémájától. Sok yogí él háromszáz vagy hétszáz évig ezt a módszert követve. A Bhágavatamban egyértelműen az áll, hogy a mag elvesztése a szörnyű halál oka. Minél jobban ragaszkodik az ember a szexuális élvezethet, annál nagyobb az esély arra, hogy áldozatul esik a gyors halálnak. (Sríla Prabhupáda, Srímad-bhágavatam 3. ének)
98
Alapok / Önmegtartóztatás
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 01. - 10:29:28 »
Olyan írásokat várok melyek lemondásokra terelik az embert (bármi jöhet). Sokat segít ez azoknak akik kezdőek a lemondásban, tudással felvértezve könnyebben túllépnek az érzékek s azok tárgyainak akadálypályáján. Szívesen venném ha valaki aki buddhizmusban olvasottabb rakna be részleteket ezzel kapcsolatban... ugyanis hiányos a buddhista filozófiám mert nem régóta érdeklődöm. (még nem jutottam el odáig hogy könyveket olvasok, de még előttem az élet úgyhogy évek múlva biztos felzárkózom... neten szoktam össze-vissza nézelődni de az vajmi kevés)
99
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Február 01. - 10:19:33 »
Fogok behozni néha részleteket Védákból ha úgy érzem hasznos (nem olyanokat amik az Istenhitet szorgalmazzák, csak hogy ne rontsam a hely hangulatát). Az egyik ilyet közzé is teszem: önmegtartóztatással kapcsolatos s a hosszú élettel. Egy kicsit általánosságban beszélnék a védikus krecionalizmusról röviden tömören. A különböző anyagi elemek s a hozzá csatolható dolgok egymásból, a finomabbtól (étertől földig) a durváig alakulnak ki egy olyan hatásra ami készteti az élőlényeket hogy folytassák létjüket. Különállónak nevezik, van egy felsőbbrendű energia is ami ezeket a dolgokat kihasználja (élőlény). S akkor a lényeg: ez egy magyarázat lesz Sríla Prabhupádától, a verssel nem is fárasztanék senkit itt, Srímad-bhágavatamnak hívják a művet, s nem buddhista, hanem hindu szentírás. Részben magamnak is írom hogy később megtaláljam, valamennyire egy helyre szeretném ezeket a részeket rakni lehet később külön fórumtémának hozom fel az önmegtartóztatást s oda csak ilyesmiket lehet berakni hogy segítsük a lemondásban a gyakorló idetévedőket. Magyarázat: Megérthetjük ebből a versből, hogy a sperma kibocsátása a halál oka. Ezért a yogík és a transzcendentalisták, akik hosszú életet akarnak élni, önkéntes önmegtartóztatást fogadnak, s nem veszítik el magjukat. Minél sikeresebben tartózkodik valaki magja elvesztésétől, annál távolabb kerülhet a halál problémájától. Sok yogí él háromszáz vagy hétszáz évig ezt a módszert követve. A Bhágavatamban egyértelműen az áll, hogy a mag elvesztése a szörnyű halál oka. Minél jobban ragaszkodik az ember a szexuális élvezethet, annál nagyobb az esély arra, hogy áldozatul esik a gyors halálnak.
100
Alapok / Re:általános kérdések erről-arról
« Utolsó üzenet: írta Geo Dátum 2015. Január 30. - 13:27:23 »
hop.pala te már nem vagy? pedig értelmes voltál kár ha abbahagytad a fórumozást.
Oldalak: 1 ... 8 9 [10]