Szerző Téma: Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai  (Megtekintve 3581 alkalommal)

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Dátum: 2011. Április 24. - 06:41:08 »
Kérdések Ácsán Cshának Ízelítő:

Kérdés: Nagyon keményen igyekszem a gyakorlásban, mégis úgy néz ki, hogy nem vezet sehová.

Válasz: Ez nagyon fontos. Ne akarj eljutni sehová a gyakorlásoddal. Épp az a vágyad, hogy szabad legyél, hogy megvilágosodjál, gátolja a szabadságodat. OIyan keményen próbálkozhatsz, ahogyan csak akarsz, lelkesen gyakorolhatsz éjt nappallá téve, de ha a tudatodban él még egy kicsit is a vágy, hogy elérj valamit, sosem lelsz békére. Az ebből a vágyból fakadó energia csak kétséghez és nyugtalansághoz vezet. Teljesen mindegy, hogy milyen hosszan, milyen keményen gyakorolsz, a vágyból sosem fog felkélni a bölcsesség. Tehát egyszerűen csak engedd el! Figyeld a tudatot és a testet éberen, de ne próbálj elérni semmit sem. Ne ragaszkodj még a megvilágosodás gyakorlásához sem.

Kérdés: Fontos-e nagyon hosszú ideig ülni?

Válasz: Nem, egyáltalán nem fontos órákon keresztül ülni. Sokan azt gondolják, minél több időt vagy képes ülni, annál bölcsebb leszel. Láttam már a fészkükön napokon át ülő csirkéket! A bölcsesség abból fog eredni, hogy minden testhelyzetben éber vagy. A gyakorlásodnak akkor kell elkezdődnie, amikor reggel felkelsz. És folyamatosnak kell lennie egész addig, amíg el nem alszol. Nem kell amiatt aggódnod, hogy mennyi ideig vagy képes egyfolytában ülni. Csak az a fontos, hogy figyelmes legyél miközben dolgozol, ülsz, vagy épp a fürdőbe mész. Mindenkinek megvan a saját természetes ritmusa. Vannak köztetek, akik ötvenéves korukban fognak meghalni, és olyanok is akik hatvanöt, míg mások kilencvenéves korukban. Ugyanígy a gyakorlásod sem egyezik meg a többiekével. Ne gondolkodj ezen és ne aggódj emiatt! Próbálj meg éber maradni, és hagyd a dolgokat a természetes medrükben folyni. Így a tudatod egyre nyugodtabbá és nyugodtabbá válik minden körülmény között. Olyan nyugodt lesz, mint egy tiszta erdei tavacska. És akkor sokféle csodálatos és ritka állat fog odamenni, hogy igyon ebből a vízből. Tisztán fogod látni minden dolog természetét (szankhára) a világban. Nagyon sok csodálatos és furcsa dolgot fogsz látni jönni és menni. De nyugodt maradsz. Gondok is fel fognak bukkanni, de azonnal át fogsz látni rajtuk. Ez a Buddha boldogsága.

Kérdés: Nekem még nagyon sok gondolat jár a fejemben. A tudatom gyakran elkalandozik, még akkor is, amikor próbálok tudatos lenni.

Válasz: Emiatt ne aggódj. Próbáld meg a tudatodat a jelenben tartani. Ha bármi felbukkan a tudatban, csak figyeld meg. Engedd el. Ne akarj megszabadulni a gondolatoktól. Akkor a tudat el fogja érni a természetes állapotát. Ne különböztesd meg a jót és a rosszat, a hideget és a meleget, a gyorsat és a lassút. Nincs én és te, végül is nincs én. Csak ez van. Amikor alamizsnakörúton jársz, nem kell semmi különlegeset tenned. Csak sétálj, és figyeld, hogy mi van. Nem kell ragaszkodnod az elszigeteltséghez, a magányhoz. Akárhol is legyél, tudj magadról azáltal, hogy természetes vagy, és figyelj. Ha felkél egy kis kétség, figyeld meg hogyan jön és megy. Ez nagyon egyszerű. Semmibe sem kapaszkodni. Ez olyan, mint végigjárni egy utat. Időnként akadályokba ütközöl. Ha szennyeződésekkel találkozol, csak figyeld meg, és azáltal győzd le őket, hogy mind elengeded. Ne gondolkozz azokon a szennyeződéseken, amiktől már megszabadultál. És ne aggódj azok miatt sem, amelyek még nem láthatók. Szögezd magad a jelenhez. Ne foglalkozz az út hosszával vagy a távolsággal. Minden változik. Ami mögötted van már abba ne kapaszkodj bele. Végül a tudat el fogja érni a természetes egyensúlyát, ahol a gyakorlás automatikussá válik. A dolgok jönni és menni fognak a maguk módján.

nibbana

 • Vendég
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #1 Dátum: 2011. Június 03. - 09:22:37 »
zseniálisan egyszerü:)

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #2 Dátum: 2011. Június 03. - 11:41:53 »
Ácsán Cshá és a thai Erdei Szangha (blogposzt magyar nyelvű videóval)

nibbana

 • Vendég
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #3 Dátum: 2011. Június 03. - 14:24:48 »
Nincs semmi
Ajahn Chah Mester8 életének vége felé egyszer egy héten felkereste Wat Pa Nanachat nyugati szerzetesit, hogy egészségügyi szaunát vegyen. A szauna előtt Dhamma-tanítást is adott, ellátva minket egy kis bölcsességgel, ösztönzéssel és tanácsokkal. Emlékszem, hogy egyik ilyen alkalommal a Dhamma-tanítás után egyszer azt gondoltam, hogy Tan Ajahn-nak9 segédkezés helyett inkább meditálok az ő tanácsai szerint. A Dhamma-terem végébe mentem, oda, ahol nem volt senki, és leültem meditálni. Nem tudom, hogy fél óra vagy egy óra telhetett-e el. A meditáció nagyon jól sikerült. Mikor abbahagytam, nagyon boldog voltam és tiszta volt a tudatom.

A meditáció után az volt az első gondolatom, hogy segédkezzek mesteremnek, Ajahn Chah-nak. Felkeltem és a szauna felé tartottam. A Dhamma-terem és a szauna között félúton jött szembe Ajahn Chah két vagy három thai világival. Már végzett a szaunával, és úton volt visszafelé Wat Pa Pong-ba. Mikor meglátott, nyilvánvalóan észrevette, hogy nagyon mély meditációban volt részem, és hogy tiszta a tudatom, és ekkor is, mint hasonló esetekben, könyörületesen próbált engem megvilágosítani. A szemembe nézett, ahogy Ő szokott, és azt mondta: „Brahmavamso, miért?” Azt mondtam, nem tudom. Nevetett és azt mondta: „Ha valaki feltenné neked valaha újra ezt a kérdést, a helyes válasz az, hogy 'Mai me arai', azaz nincs semmi.” Megkérdezte értem-e, és mondtam, hogy igen, mire azt mondta: nem, nem érted.

Mindig emlékezni fogok erre a válaszra. Ahogy elsétált, az olyan volt, mint egy mélységes tanítás, amit épp megosztott velem. Azt tanította, hogy nincs semmi: csak üresség, nem-én. Ez egy nagyon fontos tanítás, mivel mindig kapni akarunk valamit ebben a világban. Mindig meg akarunk ragadni valamit, és azt mondani, „ez valami”. De valójában nincs semmi.

Akár a testet (rúpa) tekintjük, akár az érzéseket (védaná), akár az észlelést (szannyá), a gondolati képződményeket (szankhárá, ami a szándékot is tartalmazza), vagy a tudatosságot (vinnyána)10 ezek mindegyike 'Mai me arai', azaz semmi [nincs ott]. Ez a nem-én tanítása. Az embereknek nagyon nehéz megérteni ezt a tanítást, hogy nincs semmi. A nehéz megértés oka, hogy sokan szinte mindig rosszul teszik fel a kérdést. Köztudomású, hogy ha valaki rossz kérdéseket tesz fel, rossz válaszokat fog kapni. Először is a jó kérdés feltevése fontos. A szuttákat (Buddha összegyűjtött beszédeit) áttekintve számos példát találhatunk arra, hogy valaki haszontalan vagy fölösleges kérdést intézett Buddhához. Ezek olyan problémák, kérdések vagy tudakozódások voltak, amikről Buddha azt mondta, hogy rossz kérdések, és ami még fontosabb, hogy nem segítik elő a megvilágosodást.


nibbana

 • Vendég
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #4 Dátum: 2011. Június 03. - 15:41:18 »
ha már nincs világ,nincs test,nincs tudat,nincs semmi sem,nincs senki sem-akkor van béke .

plumbeus

 • Anágámi
 • **
 • Hozzászólások: 468
  • Profil megtekintése
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #5 Dátum: 2011. Június 03. - 23:14:47 »
nibbana

"Akár a testet (rúpa) tekintjük, akár az érzéseket (védaná), akár az észlelést (szannyá), a gondolati képződményeket (szankhárá, ami a szándékot is tartalmazza), vagy a tudatosságot (vinnyána)10 ezek mindegyike 'Mai me arai', azaz semmi [nincs ott]. Ez a nem-én tanítása. Az embereknek nagyon nehéz megérteni ezt a tanítást, hogy nincs semmi. "
Ezt ne értsük szó szerint, hanem a buddhizmussal teljes összefüggésben szerintem, azaz nem valami de nem semmi. Ha "hinduk" vagyunk akkor semmi, ha nem vagyunk hinduk hanem nihilista nyugatiak vagyunk, aminek nagyobb az esélye akkor nem annyira semmi az a semmi hanem költői semmi mivel a contrario nem valami=semmi de nem semmi és ilyesmi.

plumbeus

 • Anágámi
 • **
 • Hozzászólások: 468
  • Profil megtekintése
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #6 Dátum: 2011. Június 03. - 23:15:20 »
nibanna

Legközelebb pedig légy szives a forrást megjelölni. Köszi

plumbeus

 • Anágámi
 • **
 • Hozzászólások: 468
  • Profil megtekintése
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #7 Dátum: 2011. Június 03. - 23:31:53 »
Bár a "nincs semmi" az angol szövegnek megfelel úgy tűnik, helyesebb lett volna "nincs valami"-nek fordítani. Bár végül is tök mindegy nem ezen múlik itt a helyes megértés, remélem. Legalább olyan jó fordítás, mint mikor Vekerdi azt mondja: a halhatatlanság kapuja kitárva.
Na mindegy ez már csak ilyen. Tessenek összefüggésbe helyezve értelmezni, ahogy a bármit.

plumbeus

 • Anágámi
 • **
 • Hozzászólások: 468
  • Profil megtekintése
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #8 Dátum: 2011. Június 03. - 23:38:51 »
ha már nincs világ,nincs test,nincs tudat,nincs semmi sem,nincs senki sem-akkor van béke .
"

Ha vágyakozás , ragaszkodás, sóvárgás, nem nem-tudás nincs, akkor van béke. Ha nincs világ nincs test nincs tudat nincs semmi akkor nincs semmi és így béke sincs viszont szenvedés van. Ez teljes félreértés, hog a nincs semmire törekszik a buddhista, ami lehetetlen és mivel ami ellentmond a középútnak, ami megszabadít.
Egyáltalán szó nincs semmiféle  semmiről hanem arról, hogy nem sóvárgó, nem ostoba (nem -tudó) felfogás mellett a világban nem szenvedünk és nem születünk újra szenvedni, ahogy ez is mondja:
Csing-jüan mondta: - Harminc éven át tanulmányoztam a zent. Eleinte a hegyek hegyek voltak, a vizek vizek. Ahogy jobban elmélyültem, a hegyek megszűntek hegyek, a vizek megszűntek vizek lenni. De most, hogy a végére jutottam, a hegyek újra hegyek, a vizek, újra vizek.

A fordított szöveg egyébként teljes egészében nézve nem beszél semmilyen semmiről és kérnénk ezt figyelembe venni, mielőtt megőrülünk, hogy mit tettünk. 
« Utoljára szerkesztve: 2011. Június 03. - 23:41:53 írta plumbeus »

nibbana

 • Vendég
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #9 Dátum: 2011. Június 04. - 02:19:54 »
gyakorolj.a gyakorlásból születik a megértés,a bizonyosság,a megnyugvás.enélkül sosem jutsz a szenvedés végére.metta:)

nibbana

 • Vendég
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #10 Dátum: 2011. Június 04. - 02:52:57 »
másképp fogalmazva-a világ:nem-én.a test:nem-én.a tudat:nem-én.a semmi:nem-én.a senki:nem-én.a béke:nem-én.a nibbána:nem-én.---igy gyakorolj.metta:)

nibbana

 • Vendég
Re:Ácsán Cshá (Ajahn Chah) tanításai
« Válasz #11 Dátum: 2011. Június 09. - 17:13:03 »
– Aggivesszana, erre oktatom tanítványaimat, és tanításomnak ezzel a részével foglalkoznak legtöbbet tanítványaim: „Szerzetesek, a test mulandó, az érzetek mulandók, a tudat mulandó, az adottságok mulandók, a megismerés mulandó. Szerzetesek, a test nem azonos az Énnel, az érzetek nem azonosak az Énnel, a tudat nem azonos az Énnel, az adottságok nem azonosak az Énnel, a megismerés nem azonos az Énnel. Minden adottság mulandó, semmiféle jelenség sem azonos az Énnel.” Erre oktatom tanítványaimat, Aggiveszszana, és tanításomnak ezzel a részével foglalkoznak legtöbbet tanítványaim.