Szerző Téma: Nem akarok szerelmes lenni!  (Megtekintve 5860 alkalommal)

Semleges

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 205
  • Profil megtekintése
Nem akarok szerelmes lenni!
« Dátum: 2012. Június 12. - 18:13:59 »
Szerintetek mit lehet tenni akkor, ha az ember szerelmes, de nem a feleségébe, hanem egy másik nőbe és nagyon nem akar az lenni?
Főleg, hogy ennek a nőnek is van egy kapcsolata, de ennek ellenére néha mégis "hülyít". Ébresztgeti a vágyakat és a reményt.
Az a gond, hogy ennek semmi értelme. Nem akarom, mert már a munkámat is alig bírom néha csinálni.
Előfordul, hogy néha meditációval vagy a munkámra koncentrálva egy ideig ki bírok jönni belőle. Ilyenkor néha 1-2 napra is egészen szabadnak érzem magam, de aztán megint visszazuhanok a legváratlanabb időpontban, a legváratlanabb hatásokra.

Pár éve vipasszanázom, de mostanában már leginkább nem ülve, hanem csak bármi, ha előjön, azt megfigyelem és szépen eltűnik. Ezzel egészen jól boldogultam idáig, de ezzel a reménytelen a szerelemmel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Van, hogy egy napra távol tudom tartani, de legtöbbször sokkal hamarabb visszatér.
Mit lehet tenni ilyenkor?

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #1 Dátum: 2012. Június 12. - 20:44:05 »
Amikor megjelenik az érzés, ne csinálj vele semmit. Ne akard, hogy elmenjen, és ne erőltesd, hogy maradjon. Nézz rá magára az érzésre, vedd észre, fogadd el, hogy jelen van. Csak mert ott van egy érzés, még nem jelenti, hogy bármit is kellene vele tenned. Az érzés ugyanúgy a tudatot része, mint bármely gondolat, akár jó, akár rossz. És bár mindenféle gondolat felötlik bennünk a nap folyamán, ez nem jelenti, hogy bármit is tenni kéne velük. Nem akard eltávolítani a szerelem érzését, ne akard kívülállóként szemlélni, ne akarj független lenni tőle. És amikor ott van, akkor egyszerűen figyelj rá. Legyél tudatában, hogy most jelen van a szerelem érzete. De ne csinálj ezen kívül semmit. Pont azzal, hogy azt mondod, nem akarod, hogy ott legyen, eltárgyiasítod és teljesen valódiként kezeled, mintha az nem csak a saját gondolataid egyik pillanatnyi megnyilvánulása volna.

Ezt az éberséget az érzésre használhatod önmagában, ha segít. Ha nem érzed, hogy bármi változna, akkor vedd egyszerűen kiinduló útmutatásnak, és következő lépésben kezdd el vizsgálni az érzést. Honnan jön? Hol van? Hova megy? Mikor megjelenik, figyelj, hogy milyen gondolatok eredményezik az érzést. Mikor jelen van, figyelj, hogy milyen gondolatok kísérik az érzést. Mikor elmúlt, gondolj vissza, hogy mitől múlt el. Vedd észre, hogy a szerelem érzése az nem egy külső élőlényre irányul, hanem a saját elképzeléseid azok, amiket másról gondolsz. Nem valaki tetszik neked, hanem megragadsz egyes gondolatokat, mint amik tetszenek. Valójában nincs ott senki ezek mögött, akire az érzés irányulna. Ugyanígy, ha megnézed azt, hogy ki érzi az érzést, ott sem találsz valakit, hanem magukat az elgondolásokat, hogy valami ilyen és olyan. Az, hogy azt hiszed, szerelmes vagy valakibe, nem különbözik attól, mint amikor egy történet egyik szereplője szerelmes a másik szereplőbe. A szereplők kitaláltak, ahogy a szerelem is. De ha megragadod őket valósként, önálló létezőnek tekinted a szereplőket, akkor a drámázáson túl nem találsz megoldást, mert eleve olyan feltételezésekkel hozod létre a helyzetet, ami csak további szenvedést eredményez.

Amennyiben ez az elemzés nem megy, vagy nem érzed hatását, próbáld ki a test undorító és visszataszító mivolta feletti szemlélődést, ahogyan a Szatipatthána szuttában olvashatod.

Tekintheted ezt az érzést egyfajta betegségnek is. Mindenkivel megesik, hogy beteg lesz. De a betegséget ami szenvedéssé változtatja, az pont az, hogy nem akarunk betegek lenni, hogy utáljuk az egész helyzetet és azzal küszködünk, hogy mikor tűnik már el. Ilyenkor nem vesszük észre, hogy ami a feszültséget, a nehézséget, a kínlódást okozza, az pont ezek a gondolatok, hogy nekem nem ilyennek kéne lennem, én más akarok lenni, máshogy akarok érezni.

Semleges

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 205
  • Profil megtekintése
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #2 Dátum: 2012. Június 12. - 21:43:10 »
Köszönöm!

Azt hiszem értem. Eddig igazából mindig azt vártam (el), hogy eltűnjön örökre. De nem tűnt, hanem visszajött újból, mintha semmit sem tettem volna. Fura így rájönni (a betegséges példád segített), de azt hiszem, az érzés eltüntetésének vágya és persze be nem teljesülése okozta a kétségbeesésemet.

Amit az első és az utolsó bekezdésben írtál, az eddig nálam valahogy hiányzott. Szerintem most értettem meg az egész lényegét.

Úgy érzem sokat segítettél, de majd jelentkezem még :)

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #3 Dátum: 2012. Június 13. - 07:07:39 »
azt hiszem, az érzés eltüntetésének vágya és persze be nem teljesülése okozta a kétségbeesésemet.

Esetleg egy másik irány lehet az, h szétszeded darabokra azt az érzelem-gondolat-testérzet gubancot, amit most úgy írsz le, h 'szerelmes vagyok'. Ehhez is az első lépés, h elfogadod, h ezek az érzelmek-gondolatok-testérzetek vannak jelen, és aztán megnézed őket közelebbről, h nagyon konkrétan mik ezek: izzadó tenyér, nemi vágy, a vágy, h tudj rajongani vkiért, az elismerés vágya, hűségről szóló nézetek stb. Csak figyeld meg őket, ne ítélkezz fölöttük. És akkor nagy eséllyel látni fogod, h sokkal több közük van a te vágyaidhoz, elégedetlenségedhez stb., mint ahhoz a másikhoz, aki látszólag kiváltja belőled mindezt.

Semleges

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 205
  • Profil megtekintése
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #4 Dátum: 2012. Június 13. - 09:45:27 »
Szia Roni!

Igen, ezt csináltam és működött is. Nagyon tanulságos volt így elemeire szedni az egészet és látni, hogy micsoda mix ez az egész.
Szépen el is tűnt és újra szabadnak éreztem magam, de egy idő után előtört megint az egész és kezdhettem elölről.
És ez hónapok óta így ment. Már teljesen reménytelennek tűnt és éreztem, hogy valamit nem csinálok jól.
Úgy gondolom, hiányzott, amit Astus írt, mégpedig az, hogy magát az egész jelenséget is el kell fogadnom. Fura példa, de tényleg úgy, mint egy betegséget. Együtt kell élni vele és elfogadni, hogy ez van. Nem tiltakozni vagy tenni ellene bármit is.
Eddig működik, bár elég gyorsan változik minden, úgyhogy nem tudom még, hogy teljesen jól csinálom-e?

Nagyon köszönöm nektek a segítséget!

Semleges

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 205
  • Profil megtekintése
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #5 Dátum: 2012. Június 13. - 17:44:23 »
Sziasztok!

Amióta betegségként kezelem, sokkal jobb.
Nem tudom, hogy ez normális-e, de most időnként komolyan nevetnem kell, hogy mik jönnek elő.
A legutóbbi is egy teljesen pozitívnak tűnő ábránd volt, de amikor észrevettem, hogy kezdek belemászni, hangosan nevetnem kellett, valahogy annyira röhejesnek tűnt. Ráadásul utána vagy egy percig azon tűnődtem, min is nevettem annyira? Aztán jutott eszembe (?)

nibbana

 • Vendég
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #6 Dátum: 2012. Július 05. - 19:23:06 »
Kedves Semleges.Talán alakitsd mettává-minden érző lény felé.Metta:)

Semleges

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 205
  • Profil megtekintése
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #7 Dátum: 2012. Július 10. - 09:17:01 »
Kedves Semleges.Talán alakitsd mettává-minden érző lény felé.Metta:)
Ez így elméletben nagyon egyszerűnek tűnik, de valójában nagyon nem így van.
A háborút nem mindig lehet egycsapásra békévé alakítani.
Legalábbis nekem nem megy, de ha tudsz konkrétumot mondani, megfogadom :)

nibbana

 • Vendég
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #8 Dátum: 2012. Július 10. - 10:19:35 »
Kedves Semleges:)Ne a nőt lásd benne,csak az embert.Az iránta érzett szereteted oszd szét minden érző lény között.De ez ne a szokásos birtokló,önző,ragaszkodó szeretet legyen,hanem a metta,azaz barátságosság,kedvesség,jóindulat.Meditációban csináld először,aztán vidd át a 7köznapi tudatba.Nem fog elsőre menni,de majd belejössz.+az illető hölgyet tedd "játékra alkalmatlanná".Szedd szét darabokra mind testileg,mind tudatilag.Akkor már nem lesz tul vonzó számodra.Metta:)

nibbana

 • Vendég
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #9 Dátum: 2012. Július 10. - 10:59:15 »
Fordította: Nyitrai Gábor (info)
SN 23.2, PTS S III 189
SN 23.2 Satta Sutta
Egy élő

(Bhikkhu Thánisszaró megjegyzése: számos szutta (többek között SN 35.191 és AN 6.63) kifejti, hogy az elmét nem olyan dolgok bilincselik meg, mint az öt léthalmaz vagy a hat érzékszerv objektumai, hanem a szenvedélyes tettek és az irántuk érzett öröm. Két módon lehet lerázni ezt a bilincset. Az egyik, ha a szenvedély és a benne talált öröm hátrányaira összpontosítunk, tisztán látva a feszültséget és szenvedést amit az elmébe ültetnek. A másik, az olyan elemzése a szenvedély és öröm tárgyainak, hogy azok többé nem tűnnek figyelemre érdemesnek. Ebben a szuttában a második megközelítés ajánlott: amikor a Buddha a fizikai forma, stb., lebontásáról, lerombolásáról, szétszórásáról és játékra alkalmatlanná tételéről beszél, arra a gyakorlatra utal, amivel a formát, stb. aprólékosan elemezzük alkotóelemeiként, addig amíg többé nem tűnik szenvedélyre és örömre alkalmas dolognak. Amikor mind az öt léthalmazt ilyen módon kezeljük, akkor nincs többé olyan létrejött dolog, ami az elmének alapot szolgáltatna a szenvedélye központjához, és így felszabadul – a Felébredésnek legalább addig a fokáig, amit vissza-nem-térésnek hívnak.)

Így hallottam. Egyszer a Magasztos Szávatthi közelében tartózkodott, Dzséta Ligetében, Anáthapindika kolostorában. Akkor, Tiszt. Rādha elment a Magasztoshoz; odaérve meghajolt előtte, és leült mellé. Ahogy ott ült, azt mondta a Magasztosnak: “Bhante, így nevezik: ‘egy élő, egy élő’1. Mi az mégis, amit ‘élőnek’ neveznek?”

Rādha, legyen fizikai formákért2 bármi vágy3, bármi szenvedély4, öröm5 vagy sóvárgás6: amikor ezzel ragaszkodik, ebben bennragadt, akkor így nevezik: ‘egy élő’.

Legyen érzésekért7 … észlelésekért8 … elme-képződményekért9 … tudatért10 bármi vágy, bármi szenvedély, öröm vagy sóvárgás: amikor ezzel ragaszkodik, ebben bennragadt, akkor így nevezik: ‘egy élő’.

Éppen úgy, mint mikor kisfiúk vagy kislányok homokvárakkal játszanak: egészen addig, amíg nem szabadok a szenvedélytől, vágytól, szeretettől, szomjúságtól, láztól és sóvárgástól a homokvárak iránt, olyan sokáig fognak azokkal a homokvárakkal szórakozni, kötődni hozzájuk, kincseknek tartani őket, sajátjuknak tekinteni őket. De amikor szabaddá válnak a szenvedélytől, vágytól, szeretettől, szomjúságtól, láztól és sóvárgástól a homokvárak iránt, akkor a kezükkel és lábukkal lebontják, lerombolják, szétszórják és játékra alkalmatlanná teszik őket.

Éppen így, Rādha, te is bontsd le a fizikai formát, rombold le, szórd szét és tedd játékra alkalmatlanná azzal, hogy gyakorlásoddal véget vetsz a fizikai formák iránti sóvárgásnak.

Bontsd le az érzést, rombold le, szórd szét és tedd játékra alkalmatlanná azzal, hogy gyakorlásoddal véget vetsz az érzések iránti sóvárgásnak.

Bontsd le az észlelést, rombold le, szórd szét és tedd játékra alkalmatlanná azzal, hogy gyakorlásoddal véget vetsz az észlelések iránti sóvárgásnak.

Bontsd le az elme-képződményt, rombold le, szórd szét és tedd játékra alkalmatlanná azzal, hogy gyakorlásoddal véget vetsz az elme-képződmények iránti sóvárgásnak.

Bontsd le a tudatot, rombold le, szórd szét és tedd játékra alkalmatlanná azzal, hogy gyakorlásoddal véget vetsz a tudat iránti sóvárgásnak – mert a sóvárgás vége, Rādha, nibbána."

    A páli szatta főnév minden élő dologra utal. Tehát úgy fordítható mint élő, élőlény. Azonban a szaddzsati ige – jelentése ragaszkodni, ragadni – befejezett melléknévi alakja is szatta. A Buddha ezzel a szójátékkal fejezi ki a válaszát.  ↩
« Utoljára szerkesztve: 2012. Július 11. - 20:15:45 írta roni »

arany lótusz

 • Vendég
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #10 Dátum: 2012. Október 12. - 19:20:35 »
Semleges, a szerelem csak képzet, illúzió a fejben, mint ahogy minden más is. Kezeld úgy mint a többi dolgot, ami számodra akadály volt eddig.
Tekintsd múló ábrándnak, és valóság nélküli, önvaló nélküli képzetnek, és gondolkozz azon hogy se a szerelem, se a szex, sőt, semmi sem én. Amikor megjelennek azok az érzések, gondolatok benned amik a nőhöz köthetőek akkor tudatosítsd h ez csak egy pillanatnyi állapot. És mi van a következő pillanatban? Hopp, már el is múlt, már nincs is nyoma a nőnek. :) NE azonosulj a szerelemmel. :)
« Utoljára szerkesztve: 2012. Október 12. - 19:33:38 írta arany lótusz »

A Nikk

 • Vendég
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #11 Dátum: 2012. Október 12. - 20:35:50 »

arany lótusz

 • Vendég

A Nikk

 • Vendég
Re:Nem akarok szerelmes lenni!
« Válasz #13 Dátum: 2012. Október 14. - 17:06:54 »
és milyen jól van hangszerelve!... :D