Szerző Téma: Mit nem veszek észre?  (Megtekintve 1907 alkalommal)

Nakao

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 8
  • Profil megtekintése
Mit nem veszek észre?
« Dátum: 2013. Március 14. - 20:25:23 »
Az a nagy kérdés bennem, mit nem veszek észre saját magamon, ami meghatározza a nemkívánatos tulajdonságaimat? Azt is hiába kérdem magamtól, pontosan mik ezek a tulajdonságok. Sosem voltam más gyerek, mint a többi, legalábbis nem látszottam annak. Valamiért mégis végig kísérte a magány az egész gyerekkoromat. Majdnem felnőtt fejjel sem értem az okát. Ma is beilleszkedési problémákkal küzdök, és keresem magamban azt, ami velem van, mióta az eszemet tudom. Meditációs kísérleteim kudarcba fulladtak. Gyerekkori traumákról sem tudok beszámolni. Van néhány emlék ami kellemetlen, de hasonló előfordul talán minden gyerekkel. A családi hátteremmel sincs gond. Sosem volt veszekedéstől hangos a ház. Emlékszem a családsegítő központ gyerekpszichológusára, akihez elvittek, hátha ki tudja deríteni, miért voltam kiközösített. Ő mindent rendben talált nálam. Mindenhonnan azt kaptam, hogy normális, egészséges ember vagyok. De valami még is van bennem, ami 20 éve megkeseríti az életem. Olvasgattam itt kérdéseket, válaszokat, és remélem számomra is akad egy pár jó tanács.

Nakao, 20/L

hop.pala

 • Vendég
Re:Mit nem veszek észre?
« Válasz #1 Dátum: 2013. Március 14. - 22:56:56 »
Talán meg lehet probálni folyamtatossan jelenben élni,mert nem érdemes mindig a multtal foglalkozni.Nem érdemes magunkat dolgokért hibáztatni,mert nincsen semmi haszna.Ami a kiközösitést illeti,lehet hogy csak inkább elképzelt,vagy felnagyitott mint valós,a nyugodt viselkedés lényeges,nem csak ugy kell nyugadtnak lenni hogy kedvesen beszélek,hanem lényeges hogy belső nyugalomra ismeg kell probálni törekedni.Ez azért lényeges mert az kisugárzik,mert minden összefügg mindennel és ez nem valami szófordulat,hanem ez valóban igy van.Ezért önmagunk tartós hibáztatása is kihathat másokra,méghozzá ugy is ha nem tesszük ezt szóvá.Ezért érdemes megprobálni a jelenben élni,ennél az is lényeges hogy például a sikertelen meditációk gondolatait is el kell hessegetni magunktól és megprobálni a sikertelenséget a javunkra forditani,ugy hogy tanulunk belőle valamit.Ha igy megfigyeljük magunkat akkor nem szabad tépelődni,hanem meg kell probálni tárgyilagossnak lenni,de ettől eltekintve a folyamatos jelenben élés gyakorlása segithet.Ezen a forumon már például beilleszkedtél,mivel többször irtál,mi is többször irtunk neked,ha esetleg a különböző közösségek mégis feszélyeznek még mindig adott alehetőség hogy forumokra irogass,az is egy jó megoldás lehet.Például irtad multkor hogy elmentél valahova ahol idősebbek voltak és feszélyezve érezted magadat.Lehet hogy csak te gondoltad ezt,ugy hogy fogalmad sem volt hogy mit gondolnak rólad,ezért mondom minden fejben dől el.

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Mit nem veszek észre?
« Válasz #2 Dátum: 2013. Március 15. - 12:33:28 »
Nakao!

Az emberek sokfélék és különböző elvárásaik vannak másokkal szemben. Vannak, akik már ránézésre kedvelnek és vannak, akik pont hogy nem. Nem mindegy, hogy milyen emberekkel akarsz közelebbi ismeretségbe kerülni. Általában az, ha van egy közös érdeklődési kör, már segíti a személyes kapcsolatot, mert van miről beszélgetni, van mit együtt csinálni. Az is érdekes kérdés, hogy mit jelent nálad a beilleszkedés, milyen viszonyt. Egy iskolai osztályban például nem minden gyerek játszik minden gyerekkel, vannak kisebb-nagyobb csoportok, s vannak olyanok is, akik nem találnak megfelelő játszótársat. Ennek persze megannyi oka lehet.

Így ismeretlenül csak általánosságokat lehet mondani, így bármilyen tanácsot is kapsz, eszerint érdemes kezelned. Szerintem gondold át azt, hogy milyen beilleszkedésre gondolsz, hova akarsz beilleszkedni, miért akarsz tartozni ehhez vagy ahhoz a közösséghez, továbbá mennyire gondolod azt, hogy hasonlítasz az adott közösség tagjaira.

Csak példaként mondom, ha valaki visszahúzódó, vagyis másokkal szemben védekező állást vesz fel, akkor ez a pozíció azt eredményezi, hogy mások azt érzik, a visszahúzódó személy nem akar velük lenni. Van a másik oldal, amikor hasonló szorongásból követően valaki azon erőlködik, hogy megfeleljen másoknak, nem tartja be a társasági határokat, és zaklató magatartást vesz fel. Így ha az ember ezeket a hibákat akarja megtalálni, akkor azt érdemes vizsgálni, hogy milyen indíttatással van mások felé, mit akar másokkal és másoktól, továbbá ezt hogyan próbálja elérni.

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Mit nem veszek észre?
« Válasz #3 Dátum: 2013. Március 16. - 07:52:08 »
Szia, Nakao! A 998 jó téglát nem veszed észre. És hogy a 2 'rossz' az 'egyedi extra'. Így vagy jó, ahogy vagy, hiszen ez vagy. :) Üdv! Roni
« Utoljára szerkesztve: 2013. Március 16. - 07:53:45 írta roni »

rotana

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 30
  • Profil megtekintése
Re:Mit nem veszek észre?
« Válasz #4 Dátum: 2013. Március 16. - 16:01:51 »
Tudod unalmas lenne az élet,ha csupán tökéletesek lennénk. ;)
NEM KÉSTÉL LE SEMMIRŐL!
Tudod még belőled is lehet nagyon jó meditáló,illetve olyan ember aki könnyedén nyit az emberek felé.
Én a helyedben elfogadnám magam és nem tartanék a kudarcoktól!!!
Minden spirituális út részének kell lenni annak,hogy szeressük magunkat ,jó véleménnyel legyünk magunk iránt ...itt az önértékelésre gondoltam.
A metta meditácó erre való,gondolj az erényeidre,erősségeidre,szép tulajdonságaidra amiket már birtokolsz és azokra amik jobbá fognak tenni a jövőben .Próbálj pozitív képet festeni magadról.Ez időbe fog telni gyakorolni,de kitartó gyakorlással élvezni is fogod.
Ha boldog vagy úgy könnyű meditálni.Ha nem megy eleinte magaddal,tedd meg más személyekkel,élőlényekkel,szinte bármilyen objektummal és érezd belülről az érzést.Közben jó kívánságokat is mondogathatsz,a lényeg jöjjön az érzés melegedjen a szíved ;)))))

Próbálj kicsit kezdeményezőbb lenni kapcsolatoknál ;mert ha soha nem kezdeményezel nem jutsz túl a komfort zónádon.Kísérletezni ÉR! ;)
A buddhista gyakorlás része a jó tulajdonságok fejlesztése ,csak sajnos a legtöbb helyen ezen nincs meg a hangsúly.

1. nagylelkűség
2. virtus-  helyes életvitel
3. lemondás
4. bölcsesség,belátás
5.erőfeszítés,energikusság
6.elfogadás,türelem
7.igazmondás,őszinteség
8.céltudatosság,határozottság
9. szerető-kedvesség
10.nyugalom,felülemelkedettség

Jó gyakorlást! :PAz a nagy kérdés bennem, mit nem veszek észre saját magamon, ami meghatározza a nemkívánatos tulajdonságaimat? Azt is hiába kérdem magamtól, pontosan mik ezek a tulajdonságok. Sosem voltam más gyerek, mint a többi, legalábbis nem látszottam annak. Valamiért mégis végig kísérte a magány az egész gyerekkoromat. Majdnem felnőtt fejjel sem értem az okát. Ma is beilleszkedési problémákkal küzdök, és keresem magamban azt, ami velem van, mióta az eszemet tudom. Meditációs kísérleteim kudarcba fulladtak. Gyerekkori traumákról sem tudok beszámolni. Van néhány emlék ami kellemetlen, de hasonló előfordul talán minden gyerekkel. A családi hátteremmel sincs gond. Sosem volt veszekedéstől hangos a ház. Emlékszem a családsegítő központ gyerekpszichológusára, akihez elvittek, hátha ki tudja deríteni, miért voltam kiközösített. Ő mindent rendben talált nálam. Mindenhonnan azt kaptam, hogy normális, egészséges ember vagyok. De valami még is van bennem, ami 20 éve megkeseríti az életem. Olvasgattam itt kérdéseket, válaszokat, és remélem számomra is akad egy pár jó tanács.

Nakao, 20/L