Szerző Téma: Visszaesés... több téren is  (Megtekintve 4622 alkalommal)

arany lótusz

 • Vendég
Visszaesés... több téren is
« Dátum: 2013. Szeptember 18. - 22:03:08 »
Sziasztok kedves fórumtagok!
meditáló emberek véleményére vagyok kíváncsi. a gyakorlásom sem igazán jó, illetve véthettem hibát. vagy olyan dologba fogtam a gyakorlás terén amibe még nem kellett volna, vagy ennyire mélyen nem. mi van velem már egy ideje? minden téren visszaesést látok. meditáció terén, a buddhizmus terén, az életem terén, szinte minden területen. kb. egy hónapja még képes voltam többször is a légzést már jóval tovább figyelni gondolatok nélkül, mint eddig. aztán azóta örülhetek ha fél percig tudom figyelni gondolatok nélkül. még az is ritkább mint eddig. emellett a pszichés gondjaim is felszínre törnek mostanában újra..... mi van velem, a fene sem érti. nem vagyok depressziós. kavarog a gyomrom néha, beleáll egy ideges érzés, hányingerem van, stb..... már a kisebb dolgokat is megpróbáltatásnak fogom fel. semmi sem olyan, mint volt. visszaszoktam a kávéra, pedig háromnegyed évre sikerült róla leszokni, visszaszoktam a japán rap és rockzenére, pedig az sem hiányzott hosszú-hosszú ideig. külső dolgokat keresek valamiért. nagyon hosszú ideig nem volt ilyesmikre szükségem, vagy csak jóval ritkábban mint mostanában. gyakrabban billenek ki az egyensúlyomból, pedig egy stabilabb és erősebb békével és örömmel teli pontig el tudtam jutni. önmagában ez gyakran elég volt, nem igazán hiányoztak a világi dolgok. megpróbáltam a Pátimokha szabályokat gyakorolni, teljesen lemondott életet élni amit egy hosszabb ideig sikerült is csinálni gond nélkül. talán túl drasztikusan, túl durván léptem fel önmagam ellen akkoriban? lehet h csak csökkenteni kellett volna a világias dolgok, vágyak művelését, nem hirtelen megpróbálni elvágni sok mindent?
emellett nem értem miért jelentkeznek rajtam olyan tünetek mostanában mint amik évekkel ezelőtt, amikor pánikrohamaim voltak. persze messze nem az fordul elő szerencsére mostanában, de a hányinger, és a remegés, a kavargó gyomor már közelít felé, és rossz jel.... rólam azt állapították meg h nincs olyan erős idegzetem mint egy átlagembernek, nehezebben bírom a megterhelést, ezért egészségügyileg le is vagyok százalékolva, de a gyógyszerekről leállítottak, ugyanígy a nyugtatókról is amiket évekkel ezelőtt szedtem, azt mondják jobban festek mostanában, ezt én is tudom, ez egészen eddig így volt, de most megint kezdek összeomlani úgy érzem. háromhavonta járnom kell vizsgálatra, de ha elmondom ezeket a tüneteket vissza fognak fogni legalább a nyugtatóra. vagy most már én fogom vissza magamat rá..... egyre több minden okoz nehézséget megint, ok nélkül is néha rosszul leszek. és én azt terveztem h jövőre kolostorba szeretnék menni de így hogyan? így nem oda fogok menni hanem a gyógyszertárba. miért terjed ki mindenre ez a mély pont? :( mi történik a gyakorlásommal, miért nem megy? nem bírok már annyit meditálni sem mint eddig, egyszerüen nincs hozzá türelmem. régebben napi 4 órát is meditáltam, most általában csak kettő-három óra naponta, de valamikor kihagyok egy napot és azt veszem észre h mostanában ez gyakrabban megesik.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Szeptember 18. - 22:13:19 írta arany lótusz »

hop.pala

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #1 Dátum: 2013. Szeptember 19. - 08:03:12 »
Ha kihagyol 1-2 napot a meditációnál azzal semmi probléma nincsen.Esetleg gyakorolhatsz többet relaxációt és kevesebb meditációt.A fejlődés ilyen téren nem mindig egyre jobb és soha semmi visszaesés,előfordul hogy belefásul az ember.Ilyenkor érdemes többet pihenni egy ideig.

"Egy nap Banzan a piacon sétált, és meghallotta, amint egy vevő így szól a mészároshoz:
- A legszebb darab húst kérem!
- Itt minden a legszebb! - válaszolt a mészáros, - nem talál egyetlen darab húst sem, amely ne a legszebb volna.
Ekkor Banzan megvilágosodott. "

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #2 Dátum: 2013. Szeptember 19. - 10:03:29 »
Ez az a helyzet, amikor hasznos a jó barát (tanító) az úton, aki személyesen ismer. Hogy miért érzed magad úgy, ahogy, annak minden bizonnyal számos oka van (körülmények, fizikai állapot, tudati hajlamok, érzelmek, stb.).

A meditációval kapcsolatban azt tudom mondani neked, hogy ne erőltesd. Ne akarj egy szerinted jó állapotot előidézni vagy fenntartani. Ha aggódsz a gondolatok és érzések miatt, attól csak feszültebb leszel. Maradj a légzés figyelésénél és mással ne foglalkozz. Ha elterelődik a figyelmed, akkor ne ostorozd magad, csak térj vissza a légzés figyeléséhez. Teljesen természetes, hogy vannak jobb és rosszabb állapotok, jobb és rosszabb időszakok. Ez olyan látszólag lényegtelen dolgokon is múlhat, mint az időjárás vagy az étkezés. És bár sokat lehet tenni a környezeti tényezők változtatásával, a test megfelelő karbantartásával, de minden kellemetlenséget így sem sikerül kiszűrni.

Fontos az is, ha megvizsgálod a saját motivációdat és elmélkedsz a Három Kincs kiválóságáról, az emberi élet és a Dharmával való foglalkozás lehetőségének ritkaságáról, az élet mulandóságáról és a szamszára hátrányairól.

arany lótusz

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #3 Dátum: 2013. Szeptember 19. - 13:56:21 »
Köszönöm a válaszaitokat. Astus, teljesen igazad van. :) megfogadom a tanácsaidat. :) attól félek h visszafognak a gyógyszerre ,mert egy érzékenyebb és labilis idegrendszerrel nem lehet játszani, sajnos bármikor még rosszabb is lehet. a gyógyszer  vagy a nyugtató pedig nem épp a legjobb a meditációnak, ezt tapasztalatból mondom..... na mindegy, talán csak akkor kell szednem amikor rosszul érzem magam. mint ahogy régen is csak akkor kellett.... persze meditáció helyett szunyókáltam általában mert teljesen elnyomta az idegeimet.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Szeptember 19. - 13:59:26 írta arany lótusz »

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #4 Dátum: 2013. Szeptember 19. - 14:26:21 »
Nem csak ülve lehet meditálni, s a meditáció nem csak a légzés figyelése lehet. Érdemes lenne kipróbálnod mást is, mint a sétálás és a testre ill. környezetre való éberség. Meg mások is vannak, igen sok, pontosan azért, mert sokfélék vagyunk. Ha egy nem megy, akkor próbálj mást.

arany lótusz

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #5 Dátum: 2013. Szeptember 19. - 16:48:39 »
Nem csak ülve lehet meditálni, s a meditáció nem csak a légzés figyelése lehet. Érdemes lenne kipróbálnod mást is, mint a sétálás és a testre ill. környezetre való éberség. Meg mások is vannak, igen sok, pontosan azért, mert sokfélék vagyunk. Ha egy nem megy, akkor próbálj mást.

igen, tudom. de ahhoz h valaki már percekig tudja figyelni a légzést ahhoz akár több év is szükséges. ez idő közben a meditáló lehet h pár hétre időnként visszaeshet. tehát ezt most esetemben egy év után nem lehet teljesen tudni h az nekem nem megfelelő. másfelől meg szatipatthánázok is sokat, a mettát is néha előveszem,így nemcsak a légzés figyelés az egyetlen meditáció amit csinálok. a vipasszanát nem használom most jelenleg, sztem csak bekavarna, ha még azt is néha csinálnám.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Szeptember 19. - 16:51:00 írta arany lótusz »

arany lótusz

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #6 Dátum: 2013. Szeptember 23. - 18:48:14 »
amiről még szeretnék beszélni: az élvezetek elhagyására melyik lehet a jobb? a hirtelen elvágás vagy a csökkentés? bár ez lehet h mindenki esetében másképp van tehát személyiségtől függ. meg vannak akik egy gyengébb élvezetet hagynak meg maguknak pl. a teát. szóval ami nem olyan nagyon erős békyló. a hirtelen elvágása minden élvezetnek lehet káros a meditációra is, meg hát esetleg felkorbácsolhatja az érzelmeket, gondolatokat is, nem? adott esetben. szóval mintha a csökkentés valahogy egy járhatóbb útnak látszana. mert azzal fokozatosan le lehet vinni a dolgot egy olyan szintre ahonnan már nem folytatja tovább az ember, és nem nyúl hozzá többet már életében. meg ugye az elmélkedés az élvezeten, ahogy csökkenti. h lássa, miért csökkenti a dolgot. ugye a szamszárától való elfordulás miatt, azért h tisztább legyen a tudata, kevesebb legyen a vágyakozás, ezáltal ugye könnyebben haladhasson az úton. míg a hirtelen elvágás egy drasztikusabb eszköz, a csökkentés nyugodtabbnak tűnik. így pl. nem mindennap kávét inni, hanem először minden héten egyszer, aztán havonta, és ugye mellette az elmélkedéseket is használni. meg ugye a szatipatthána is sokat segít ebben a csökkentésben. a gyakorló megvizsgálja a vágy megjelenését "vágy megjelenése" és akkor már nem minden esetben érez késztetést h pl. igyon egy kávét. vagy ha igen, akkor vizsgálja h csupán "evilági öröm megjelenése" történik amikor issza. aztán vizsgálja a dolog elmúlását "evilági öröm eltűnése, semleges tudatállapot tapasztalása/vagy nem evilági öröm tapasztalása (ez ugye a gyakorló szintjétől függ mit érez napközben)". és akkor ezzel is már kapott egy jó eszközt amivel tudja csökkenteni a vágyakat.
aztán valamit már el is tud hagyni idővel, de még maradnak dolgok. aztán egy gyenge élvezetet meghagy pl. a teát. a lényeg h finoman áll hozzá és nem durván. így megkíméli magát pl. a meditációt gátló, akadályozó felkorbácsolt érzelmektől, gondolatoktól is. végülis nyugodtabb út mint a hirtelen elvágás. bár kinek hogy.....
meg ugye a körülmények megváltoztatása is nagyon sokat számíthat. szóval hogy mit enged be az életébe és mit zár ki, vagy próbál elkerülni. pl. kevesebb stresszhelyzet. ahogy tudja úgy csökkenti. tudatosan kikerüli. ha meg stresszhelyzetbe kerül akkor egyszerüen csak szatipatthánát használ, vizsgálja a helyzetet, a tudatát. én úgy veszem észre h a szatipatthána rengeteget segíthet. a hritelen elvágáshoz és a csökkentéshez visszatérve az élvezetekkel kapcsolatban: a Buddhától én erről még semmit nem olvastam. volt erről valami véleménye? vagy erről nem beszélt?
relaxációs eszköze úgymond meg mindenkinek van. nekem pl. a tea. valaki meg egyszerüen csak lemegy alfába és ellazítja a testét. az is egy megoldás. és kell is néha, én úgyérzem. mostanában az életem túl sokat változott és valamiért több relaxációt is igényeltem. szóval kellenek ilyen pihenőszigetek néha. aztán úgyis elsimulnak jó hosszú időre a dolgok újra. bár ez egy mókuskerék mert megint lesznek nehéz és durva időszakok. ugye ez a szamszára.... ezért tényleg sztem a gyakorláshoz a legjobb otthon lenni, megteremteni a nyugodt körülményeket, vagy egy kolostorban a nyugodtabb körülmények között élni, kizárva ezzel a világias élet stresszhelyzeteit. sokan ugye ezért is mennek kolostorba. mert nem tudják megoldani a nyugodt körülményeket hosszútávra, belefáradtak a világias élet zűrzavarába, stb. és akkor ott már csendben, nyugodtan lehet gyakorolni, és nem világiak között kell lenni, hanem hasonló gondolkodásúak között.
és akkor ilyenkor, a csökkentéssel kapcsolatban jutnak eszembe a nagy cigisek, akik közül általában a legtöbben fokozatosan szoknak le. világiak, nem meditálnak. de méágis elmélkednek a leszokás mellett. csak épp ők nem a szamszárán, és a Dhammán elmélkednek hanem azon h mennyire ártalmas a cigi, ilyesmik.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Szeptember 23. - 19:05:39 írta arany lótusz »

Okk

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #7 Dátum: 2013. Szeptember 23. - 21:00:40 »
Jót irtál.;) köszi

Amúgy most tényleg...A nevetés élvezetnek számít -e ebben a kemény tanításban?Például én nagyon élvezetesnek találom;)
Erről mit írnak?Erre még senki sem válaszolt konkrétan.Most akkor...?Erről nem akarok leszokni.

Okk

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #8 Dátum: 2013. Szeptember 23. - 21:11:00 »
Sziasztok kedves fórumtagok!
meditáló emberek véleményére vagyok kíváncsi. a gyakorlásom sem igazán jó, illetve véthettem hibát. vagy olyan dologba fogtam a gyakorlás terén amibe még nem kellett volna, vagy ennyire mélyen nem. mi van velem már egy ideje? minden téren visszaesést látok. meditáció terén, a buddhizmus terén, az életem terén, szinte minden területen. kb. egy hónapja még képes voltam többször is a légzést már jóval tovább figyelni gondolatok nélkül, mint eddig. aztán azóta örülhetek ha fél percig tudom figyelni gondolatok nélkül. még az is ritkább mint eddig. emellett a pszichés gondjaim is felszínre törnek mostanában újra..... mi van velem, a fene sem érti. nem vagyok depressziós. kavarog a gyomrom néha, beleáll egy ideges érzés, hányingerem van, stb..... már a kisebb dolgokat is megpróbáltatásnak fogom fel. semmi sem olyan, mint volt. visszaszoktam a kávéra, pedig háromnegyed évre sikerült róla leszokni, visszaszoktam a japán rap és rockzenére, pedig az sem hiányzott hosszú-hosszú ideig. külső dolgokat keresek valamiért. nagyon hosszú ideig nem volt ilyesmikre szükségem, vagy csak jóval ritkábban mint mostanában. gyakrabban billenek ki az egyensúlyomból, pedig egy stabilabb és erősebb békével és örömmel teli pontig el tudtam jutni. önmagában ez gyakran elég volt, nem igazán hiányoztak a világi dolgok. megpróbáltam a Pátimokha szabályokat gyakorolni, teljesen lemondott életet élni amit egy hosszabb ideig sikerült is csinálni gond nélkül. talán túl drasztikusan, túl durván léptem fel önmagam ellen akkoriban? lehet h csak csökkenteni kellett volna a világias dolgok, vágyak művelését, nem hirtelen megpróbálni elvágni sok mindent?
emellett nem értem miért jelentkeznek rajtam olyan tünetek mostanában mint amik évekkel ezelőtt, amikor pánikrohamaim voltak. persze messze nem az fordul elő szerencsére mostanában, de a hányinger, és a remegés, a kavargó gyomor már közelít felé, és rossz jel.... rólam azt állapították meg h nincs olyan erős idegzetem mint egy átlagembernek, nehezebben bírom a megterhelést, ezért egészségügyileg le is vagyok százalékolva, de a gyógyszerekről leállítottak, ugyanígy a nyugtatókról is amiket évekkel ezelőtt szedtem, azt mondják jobban festek mostanában, ezt én is tudom, ez egészen eddig így volt, de most megint kezdek összeomlani úgy érzem. háromhavonta járnom kell vizsgálatra, de ha elmondom ezeket a tüneteket vissza fognak fogni legalább a nyugtatóra. vagy most már én fogom vissza magamat rá..... egyre több minden okoz nehézséget megint, ok nélkül is néha rosszul leszek. és én azt terveztem h jövőre kolostorba szeretnék menni de így hogyan? így nem oda fogok menni hanem a gyógyszertárba. miért terjed ki mindenre ez a mély pont? :( mi történik a gyakorlásommal, miért nem megy? nem bírok már annyit meditálni sem mint eddig, egyszerüen nincs hozzá türelmem. régebben napi 4 órát is meditáltam, most általában csak kettő-három óra naponta, de valamikor kihagyok egy napot és azt veszem észre h mostanában ez gyakrabban megesik.

Szia Lótusz.Remélem hamarosan jobban leszel,lehet csak sétálgatnod kellene egy erdőben ellazultan.
Majd úgyis látni fogod hogy fog reagálni rá a tudatod.Lehet nem jól meditáltál,vagy tényleg sok stressz ért.Magam példáján,ha gondjai vannak az embernek néha túl sokat gondolkodik a problémáin.
Nekem nincsenek gondjaim a buddhista tanitásokkal,de a lényeg én nem igazán vagyok buddhista.Vaskalaposnak tartom a szuttákhoz való ragaszkodást,meg nem igazán jó ha tanitást lop mástól az ember.Az élet úgyis tanit.
Egyébként bizonyos örömforrások elhagyását,főleg a legnagyobb béklyókat támogatom,de a teljes megvonást minden terén még nem tudom belátni.


arany lótusz

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #9 Dátum: 2013. Szeptember 23. - 21:27:21 »
Jót irtál.;) köszi

Amúgy most tényleg...A nevetés élvezetnek számít -e ebben a kemény tanításban?Például én nagyon élvezetesnek találom;)
Erről mit írnak?Erre még senki sem válaszolt konkrétan.Most akkor...?Erről nem akarok leszokni.

nem is kell leszoknod róla. az magától fog jönni ha meditálsz. csak az már egy kicsit másféle nevetés lesz.... :) a Dhamma, a meditáció öröme. jóval magasabb szintű boldogság. a piti, a szukha, stb. nagy, mély boldogság-extázisok, és egy lágyabb, finomabb, hosszabb ideig tartó csendes öröm, ami betölt mindent. ezek bontakoznak ki először meditációban, aztán meditáción kívül is. aztán egy idő után a piti: az extázis már kevesebbszer fordul elő. ez a meditáció és a Dharma/Dhamma öröme. de az úgynevezett világias öröm is megmarad, ugyanúgy nevethetsz, akár egy viccen is, de ez még a durvább szintje az örömnek hogy úgy mondjam, és feltételek alkotják. a meditáció által szerzett öröm ennél jóval kellemesebb és finomabb. főleg amikor már nem csak örömöt érez az ember, hanem békét is, ami egy síkon halad az örömmel, azaz azzal párhuzamos hogy úgy mondjam. és bármilyen világias dolgon nevethetsz közben. nem történik attól még semmi. meg állítólag a nibbánát/nirvánát elérve is megmarad a világias dolgokon való öröm, nevetés. hiszen nagyon sok mester is elég jókedélyű, ez interjúkban, videókban látszik is. vannak köztük sokan akik szeretnek tréfálkozni. :) csak épp az ember már ezen a szinten inkább a Dhamma/Dharma elcsitultabb  örömét, és az abban való nyugvást, időzést kedveli jobban, mert az semmitől se függ, semmilyen körülménytől, és hát valamennyire már a tudat tisztaságának az íze. nem kell hozzá semmi külső dolog, a tudat önmagában boldog, és nem durva szintű örömről van szó, hanem a világias örömöknél egy jóval kellemesebb és finomabb szintű örömről. ez ugye nyilván tulszárnyalja a világias örömöket.

Sziasztok kedves fórumtagok!
meditáló emberek véleményére vagyok kíváncsi. a gyakorlásom sem igazán jó, illetve véthettem hibát. vagy olyan dologba fogtam a gyakorlás terén amibe még nem kellett volna, vagy ennyire mélyen nem. mi van velem már egy ideje? minden téren visszaesést látok. meditáció terén, a buddhizmus terén, az életem terén, szinte minden területen. kb. egy hónapja még képes voltam többször is a légzést már jóval tovább figyelni gondolatok nélkül, mint eddig. aztán azóta örülhetek ha fél percig tudom figyelni gondolatok nélkül. még az is ritkább mint eddig. emellett a pszichés gondjaim is felszínre törnek mostanában újra..... mi van velem, a fene sem érti. nem vagyok depressziós. kavarog a gyomrom néha, beleáll egy ideges érzés, hányingerem van, stb..... már a kisebb dolgokat is megpróbáltatásnak fogom fel. semmi sem olyan, mint volt. visszaszoktam a kávéra, pedig háromnegyed évre sikerült róla leszokni, visszaszoktam a japán rap és rockzenére, pedig az sem hiányzott hosszú-hosszú ideig. külső dolgokat keresek valamiért. nagyon hosszú ideig nem volt ilyesmikre szükségem, vagy csak jóval ritkábban mint mostanában. gyakrabban billenek ki az egyensúlyomból, pedig egy stabilabb és erősebb békével és örömmel teli pontig el tudtam jutni. önmagában ez gyakran elég volt, nem igazán hiányoztak a világi dolgok. megpróbáltam a Pátimokha szabályokat gyakorolni, teljesen lemondott életet élni amit egy hosszabb ideig sikerült is csinálni gond nélkül. talán túl drasztikusan, túl durván léptem fel önmagam ellen akkoriban? lehet h csak csökkenteni kellett volna a világias dolgok, vágyak művelését, nem hirtelen megpróbálni elvágni sok mindent?
emellett nem értem miért jelentkeznek rajtam olyan tünetek mostanában mint amik évekkel ezelőtt, amikor pánikrohamaim voltak. persze messze nem az fordul elő szerencsére mostanában, de a hányinger, és a remegés, a kavargó gyomor már közelít felé, és rossz jel.... rólam azt állapították meg h nincs olyan erős idegzetem mint egy átlagembernek, nehezebben bírom a megterhelést, ezért egészségügyileg le is vagyok százalékolva, de a gyógyszerekről leállítottak, ugyanígy a nyugtatókról is amiket évekkel ezelőtt szedtem, azt mondják jobban festek mostanában, ezt én is tudom, ez egészen eddig így volt, de most megint kezdek összeomlani úgy érzem. háromhavonta járnom kell vizsgálatra, de ha elmondom ezeket a tüneteket vissza fognak fogni legalább a nyugtatóra. vagy most már én fogom vissza magamat rá..... egyre több minden okoz nehézséget megint, ok nélkül is néha rosszul leszek. és én azt terveztem h jövőre kolostorba szeretnék menni de így hogyan? így nem oda fogok menni hanem a gyógyszertárba. miért terjed ki mindenre ez a mély pont? :( mi történik a gyakorlásommal, miért nem megy? nem bírok már annyit meditálni sem mint eddig, egyszerüen nincs hozzá türelmem. régebben napi 4 órát is meditáltam, most általában csak kettő-három óra naponta, de valamikor kihagyok egy napot és azt veszem észre h mostanában ez gyakrabban megesik.

Szia Lótusz.Remélem hamarosan jobban leszel,lehet csak sétálgatnod kellene egy erdőben ellazultan.
Majd úgyis látni fogod hogy fog reagálni rá a tudatod.Lehet nem jól meditáltál,vagy tényleg sok stressz ért.Magam példáján,ha gondjai vannak az embernek néha túl sokat gondolkodik a problémáin.
Nekem nincsenek gondjaim a buddhista tanitásokkal,de a lényeg én nem igazán vagyok buddhista.Vaskalaposnak tartom a szuttákhoz való ragaszkodást,meg nem igazán jó ha tanitást lop mástól az ember.Az élet úgyis tanit.
Egyébként bizonyos örömforrások elhagyását,főleg a legnagyobb béklyókat támogatom,de a teljes megvonást minden terén még nem tudom belátni.igazad lehet. :) nem is jó ragaszkodni kizárólag csak a szuttákhoz. halgass meg tanítókat, és ne egyet, hanem többet. így többféle dolgot hallasz több embertől. amúgy nem is muszáj annyira a szuttákba merülni mert ha vaskalaposnak tartod őket, és nehezen érthetőnek akkor az alapokat egy szintig úgyis elég megérteni, aztán ott van a meditáció, az által megtapasztalod a saját tudatodat, ahogy minden működik, az univerzum, a tudat, minden működése a meditációtól láthatóvá, tapasztalhatóvá válik. és ilyenkor visszakapsz szutták olvasása nélkül sok mindent önmagad belátásai által. tudod ez nem hit, meg nem filozófia. a buddhizmus tapasztalati út, közvetlen tapasztalat. de az alapokat azért nagyon is muszáj megérteni. mint pl. az anatta (éntelenség), aniccsa (mulandoság), dukkha (szenvedésteliség), szamszára, nibbána. meg a világiakra vonatkozó öt szabály legalább. szóval itt nem a szuttákon való filozofáláson van a hangsuly hanem a közvetlen tapasztaláson. de mondom legalább az alapokat muszáj megérteni, ha a szutták által nem tudod elfogadni vagy megérteni, akkor próbáld meg önmagad vizsgálni a világot. belátni és vizsgálni h minden elmúlik, minden változik, a tudat is folyton változik, nem ugyanaz, mindig más jelenik meg, ennélfogva minden éntelen, nincs önvaló, személyiség, nincsen "énképzet", valójában minden éntelen, személytelen, tárgytalan, nincs senki valójában, és semmi, mert mindig minden csak megjelenik és elmúlik. aztán ha már ezt át tudod érezni akkor meg a dukkhán, a szamszárán jó gondolkodni sokat. h mennyire nem kielégítő a szamszára, olyan mint egy mókuskerék, ami sosem ér véget, valami jó történik , aztán jönnek a rossz dolgok, egyszer boldog vagy, aztán szomorú, fáradt, nyugtalan, friss.... és ez így megy folyamatosan. mindenféle vágyódás, ragaszkodás, nyugtalanság, "nem kapom meg ezt és ezt", "nem kérem ezt és ezt", stb. nincsen valójában egy állandónak, örökkévalónak tudható hely, ahol meg lehetne pihenni, óvva magunkat mindenféle rossztól. illetve van, de az túl van ezen a világon, az csak a nirvána. ott nincsen semmilyen kínzó gondolat sem már. nemhogy érzés. szóval ha ezeket önmagad megvizsgálod az már nagyon jó. de nem egyszer, hanem gyakran. meg a meditáció. azáltal közvetlen tapasztalataid lesznek. a Buddha szavait az ember saját maga tapasztalja meg, de nem mint valami filozofiát, hanem inkább mint tapasztalati világot.

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #10 Dátum: 2013. Szeptember 23. - 22:38:58 »
amiről még szeretnék beszélni: az élvezetek elhagyására melyik lehet a jobb? a hirtelen elvágás vagy a csökkentés?

Látni kell, hogy mi az élvezet, mi a hátránya (nyomorúsága) és mi a menekvés útja (elszakadás) (MN 13). Az élvezetek a vágy és ragaszkodás következményei, azok pedig a tudatlanságé. A Buddha számos módszert adott a szenvek/indulatok megsemmisítésére (MN 2), s a későbbi buddhista hagyomány még többet dolgozott ki.

A cél azonban nem az élvezetek eltörlése, hanem a szenvedés megszüntetése. Nem hiszem, hogy a teázás, kávézás vagy a csokoládé evés különösebb jelentőséggel bírna ezen a téren, hacsak valaki nem mániákus. A legkárosabb a harag, az utálat, a gyűlölet, a rossz szándék. A világi előírások is elsősorban az ilyenfajta ártalmas tevékenységek kerüléséről szólnak. És ide vehetjük az önmagunk ellen irányuló utálatot is, amikor valaki magát az életet ki nem állhatja. Ezek járnak a legtöbb szenvedéssel. Az idegesség, aggodalom, félelem, rettegés, ijedősség is hasonló, ami közel áll a haraghoz, s az embert egészen lebénítja. Tehát először a legsúlyosabb érzelmi gyötrődésekre érdemes figyelni. Nem sokat számít az, hogy minden reggel bedobsz két bögre kávét vagy sem, ha közben tele vagy méreggel és aggodalommal.

Hogy miként szüntetheti meg az ember az érzelmi ragaszkodásokat, az egy lépcsőzetes folyamat. Erről szól a teljes buddhista képzés. Az nem szokott működni, hogy egyszerűen csak abbahagyjuk. Szükséges megérteni, hogy mi a gond, mi a gond oka, hogy az ok megszüntethető és hogy van mód a megszüntetésére, avagy a négy nemes igazság, ami a helyes nézet, a nyolcas út első tagja. Ezt követi a helyes elhatározás, majd az erkölcsi fegyelem, aztán a meditáció, amiből végül bölcsesség és megszabadulás fakad. És ott van a megvilágosodás hét tényezője is, ami szintúgy fontos pontokat sorol fel, melyeknek nagy hasznát vehetjük: éberség, a jelenségek vizsgálata, kitartás, öröm, derű, összeszedettség és egykedvűség.

arany lótusz

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #11 Dátum: 2013. Szeptember 24. - 06:03:30 »
köszönöm Astus, ezt délután átolvasom
« Utoljára szerkesztve: 2013. Szeptember 24. - 12:48:58 írta arany lótusz »

arany lótusz

 • Vendég
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #12 Dátum: 2013. Szeptember 30. - 13:02:13 »
amiről még szeretnék beszélni: az élvezetek elhagyására melyik lehet a jobb? a hirtelen elvágás vagy a csökkentés?

Látni kell, hogy mi az élvezet, mi a hátránya (nyomorúsága) és mi a menekvés útja (elszakadás) (MN 13). Az élvezetek a vágy és ragaszkodás következményei, azok pedig a tudatlanságé. A Buddha számos módszert adott a szenvek/indulatok megsemmisítésére (MN 2), s a későbbi buddhista hagyomány még többet dolgozott ki.

A cél azonban nem az élvezetek eltörlése, hanem a szenvedés megszüntetése. Nem hiszem, hogy a teázás, kávézás vagy a csokoládé evés különösebb jelentőséggel bírna ezen a téren, hacsak valaki nem mániákus. A legkárosabb a harag, az utálat, a gyűlölet, a rossz szándék. A világi előírások is elsősorban az ilyenfajta ártalmas tevékenységek kerüléséről szólnak. És ide vehetjük az önmagunk ellen irányuló utálatot is, amikor valaki magát az életet ki nem állhatja. Ezek járnak a legtöbb szenvedéssel. Az idegesség, aggodalom, félelem, rettegés, ijedősség is hasonló, ami közel áll a haraghoz, s az embert egészen lebénítja. Tehát először a legsúlyosabb érzelmi gyötrődésekre érdemes figyelni. Nem sokat számít az, hogy minden reggel bedobsz két bögre kávét vagy sem, ha közben tele vagy méreggel és aggodalommal.

Hogy miként szüntetheti meg az ember az érzelmi ragaszkodásokat, az egy lépcsőzetes folyamat. Erről szól a teljes buddhista képzés. Az nem szokott működni, hogy egyszerűen csak abbahagyjuk. Szükséges megérteni, hogy mi a gond, mi a gond oka, hogy az ok megszüntethető és hogy van mód a megszüntetésére, avagy a négy nemes igazság, ami a helyes nézet, a nyolcas út első tagja. Ezt követi a helyes elhatározás, majd az erkölcsi fegyelem, aztán a meditáció, amiből végül bölcsesség és megszabadulás fakad. És ott van a megvilágosodás hét tényezője is, ami szintúgy fontos pontokat sorol fel, melyeknek nagy hasznát vehetjük: éberség, a jelenségek vizsgálata, kitartás, öröm, derű, összeszedettség és egykedvűség.

na erről van szó. mániákus.... vagy nem. mi számít annak? azt mondtad nem sokat számít az ha bedobsz minden reggel egy vagy két pohár kávét. na és ha kőkemény ragaszkodás? valakinél az, hidd el. nem tudná elképzelni egy napját sem anélkül h ne igyon egy pohárral. én el tudom. háromnegyed évre le tudtam róla szokni. aztán visszaszoktam. az hogyan van? nincs más magyarázatom rá, csak annyi h a mostanában összegyűlt stressz miatt. nehezen állok vissza az egyensúlyomba. meg mondom én, vannak olyanok akik el se tudják képzelni a napjukat cigi, vagy kávé nélkül.
igazad van, az utolsó bekezdésed az valami fantasztikus volt. :) köszönöm. sok vizsgálódás, igen. nagyon sok. anélkül nem is megy a dolog. ez a nyitja, valóban. én is láttam. de mi van ha mély pontra kerül az ember? mint ahogy én is leírtam ebben a témában? amikor valahogy eleged van a világból.... meg abból h a mókuskerékben rohangálsz folyton.... fel-alá.... sosincs vége.... robotolsz, hazamész, lefáradsz, meditálsz, elmész a boltba, kitakarítod a házat.... nem történik semmi.... ma jobb a meditáció, holnap belealszol..... megint melóba kell menni, megint boltba kell menni... meg kell főzni, el kell mosogatni.... nincs kedved, fáradt vagy.... megint és megint...... ráadásul a mai modern világ stresszes helyzetei egyre csak fokozódnak. tegyük fel h mély pontok jönnek. mint nálam. itt hagy el az erőd. eleged van egyszerűen. le akarsz lépni. elhagy a kitartás, ami eddig volt. mit csináljon az ember? mindenki kerül ilyen szituációkba az úton. egy ideig oké minden, egy ideig teljesen megvannak a nyugodt körülmények a meditációhoz, nem állja utadat semmi, tök jól alakulnak a dolgok, nyugis életed van. aztán ez úgyis megszakad. megint jönnek a világ nyügei, a túl sok feladat, stb, stb. hol megvannak a nyugodt körülmények - akár évekig is, hol meg nem - akár hetekig, hónapokig, vagy évekig sem. és ez hatalmas hatással van a meditációra, az ember tudatára.
és akkor itt két útja van az embernek. vagy bennemarad a világias életben, vagy megpróbál valahogyan kiszakadni. itt kell körültekinteni a lehetőségek között. mit tud, és mit nem. vannak olyan gyakorlók, akik nehezebben gyakorolnak úgy h a világban élnek. persze ha valaki otthon van és nem dolgozik az megint más tészta. de ha muszáj neki dolgoznia...... akkor mi legyen? ha felcsap fényevőnek, akkor is ott a közös költség meg a többi ami munkára kényszeríti. itt jön szóba a kolostor.
a kolostor egy nagyon komoly döntés. és tényleg nem biztos h valakinek hosszútávon is megy, mert kibírni ki lehet, csak kérdés az h meddig bírod. hajnalban már meditáció, 12 után nincs evés, ami amúgy úgy bírható ki ha fekszel, meditálsz és azon kívül kb. semmit se csinálsz. de erről nyitni fogok egy új témát hamarosan. azt hiszem.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Szeptember 30. - 13:04:03 írta arany lótusz »

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #13 Dátum: 2013. Október 01. - 11:17:33 »
Ameddig kellemesek a körülmények, addig valóban könnyű békésnek és nyugodtnak maradni. Azonban a körülmények változnak, elkerülhetetlen. A próbája a Buddha tanításainak a saját életedben pontosan a nehezebb helyzetek. Hogyan küzdesz meg a kellemetlen érzelmi állapotokkal? Mit csinálsz a negatív gondolatokkal? Ebben van a gyakorlás lényege, erre kell használni. Tele hassal egy csendes szobában mindenki tud békésen ücsörögni.

A világi életnek valóban megvannak a maga hátulütői, ezért létezik a szerzetesi közösség. Természetesen a kolostor nem mindentől véd meg, főképp nem a saját belső gondjaidtól. Ha eleged van a mindennapokból, az rámutat arra, hogy ott nem találsz kielégítő állapotokat. Ez a lemondásnak, mint motivációnak az egyik lehetséges gyökere. Létezik külső lemondás, vagyis hogy abbahagysz különféle tetteket, életvitelt, és létezik belső lemondás, vagyis többé nem is várod azt, hogy a boldogságot a világi dolgokban találd meg.

Azonban nem lehetetlen világiként sem a buddhizmust gyakorlása. Igazából rajtad áll, hogy mit teszel, hogyan látod a helyzeted.

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Visszaesés... több téren is
« Válasz #14 Dátum: 2013. Október 01. - 11:18:29 »
Ajánlom ezt a filmet: http://vimeo.com/27590176