Szerző Téma: Szamatha vagy vipasszaná  (Megtekintve 5776 alkalommal)

arany lótusz

  • Vendég
Re:Szamatha vagy vipasszaná
« Válasz #15 Dátum: 2013. Március 03. - 19:47:46 »
Nibbánának eléggé igaza van. Sztem mindkettő ugyanolyan fontos. Bár mindkettő más tudati minőség, mégis együtt alkotják meg a békét és a derűt. Együttműködnek egymással. Legalábbis így vettem észre. Mellettük ott van még a Metta meditáció is, nyugodtan beleférhet harmadiknak. Nekem ez a három nagyon bejön. :) Együtt teljes a kép. :)
Nekem úgy lett tanítva h 1. a szamatha és a metta elsajátítása. Ha a szamathában és mettában tapasztalt öröm és nyugalom átérkezik a meditáción kívülre is, órák hosszáig is akár, vagy majdnem egész napra, akkor jön a 2. lépés, a vipasszaná elsajátítása emelett a mettát és a szamathát is gyakoroljuk tovább. A vipasszaná mély nyugalma, békéje, bölcsessége, és biztonságérzete is átjön a napközbeni életbe is, és kiegészül a szamatha és a metta derűjével, és együtt alkotják meg az örömteli békességet, ami egyre jobb belátásokat hoz az út során. Úgy tudom ez a három meditáció alkotja meg az alapot, amire a dzshánák épülnek és a nibbána.
Mint ahogy Bhikkhu Szudzsátó is ebben a videóban: http://www.youtube.com/watch?v=bNvcFFtIPtA&playnext=1&list=PL0F16A4BF3B782E60&feature=results_video
"a szamatha a testi vágy eltörléséhez vezet, ami az érzelmi szennyeződésekhez tartozik, a vipasszaná pedig a nemtudásnak vet véget, ami a tudati szennyeződésekhez tartozik. (...) Szó sincs arról h egyik nélkülözhető lenne."

« Utoljára szerkesztve: 2014. Szeptember 14. - 13:24:40 írta arany lótusz »

Elme-mező

  • Érdeklődő
  • *
  • Hozzászólások: 63
    • Profil megtekintése
Re:Szamatha vagy vipasszaná
« Válasz #16 Dátum: 2013. Június 21. - 14:20:50 »
Egy kis "valóság"...
Mi a meditáció?

http://www.youtube.com/watch?v=CALsB2icIT4

----
Mit tartalmaz a tudat alatti tartomány (csitta)?
ezen kell átjutni az abszolút felé vezető úton.

http://www.scribd.com/doc/101311400/daubner-bela-a-tudattalan-nehezen-jarhato-Osvenyen-i-kotet-teljes-pdf-kOnyv
« Utoljára szerkesztve: 2013. Június 22. - 10:43:59 írta Elme-mező »