Szerző Téma: általános kérdések erről-arról  (Megtekintve 3793 alkalommal)

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
általános kérdések erről-arról
« Dátum: 2015. Január 24. - 18:23:45 »
azt akarom kérdezni hogy minden csakra ügye 1 elemhez társítható s ezügyben a szívcsakra a levegő... hogy értelmezzem hogy a kettő kapcsolatban van egymással? a többihez van köthető információm... de ezt az összefüggést nem értem. (van amelyik triviális csak hogy érezzétek a problémámat pl az emésztés tüze a tűz típusú csakrához sorolható 'köldökcsakra' ezt ilyen vonatkozásban értem) miket kell megértenem aki túl van már ezeken a dolgokon hogy jól működjön ez a csakrám? még egy kérdés... nincs egy buddhista írás a szirmokhoz kapcsolható tulajdonságokról, mert azt szívesen olvasnám.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #1 Dátum: 2015. Január 25. - 09:56:13 »
igaz törekszem rá de nem stabilak a lemondásaim... mi hiányzik? segítetek beláttatni hogy értelmetlen hajszolnom az érzékeket? mit kell tudjak hogy belássam felesleges strapálnom az érzékeimet? felszabadulás... ott lebeg előttem még sem késztet lemondásokra ennyire hülye lennék? vagy mire a csudára kell gondolni hogy elinduljon bennem egy érési folyamat hogy feladjam az alsóbbrendű igényeimet? olvasott vagyok... még is gyötör hogy 27 évesen kéjelgek egyedül csak elfojtani tudom eltörölni nem az életemből... ráadásul vannak más örömeim is az életemben ami lelki gyakorlataimból származik... én vagyok a leghülyébb... folyton alább adom az igényeimet. egy darabig ment hogy meditálok s akkor elnyomódott a vágy de ahogy abbahagytam a meditációt visszajött... éljem meg természetesen? vagy törekedjek lemondásra? én magam nem tudom a választ a lemondás jelentene számomra tudatilag tisztább állapotot... vagy várjam meg míg öregkoromra természetemből fakadóan lemondok? a természet rendje úgy is az hogy idővel háttérbe szorul az érzékkielégítés. de türelmetlen vagyok nem akarom megvárni míg 50 évesen már nem tombolnak a hormonok... fordultam én kb. minden Istenséghez hogy csillapítsa testileg ezt a szokásomat hogy ne legyen annyi hormonom stb. de semmi. mi az ami felülírja ezt az egészet? van aki túllépett rajta? azt hallottam ha valaki lemond a nemi örömről muszáj levezetnie máshol ezt a felesleges energiát s általába misztikába csap át. amúgy is eléggé labilis vagyok szóval ez is eléggé félelmetes azért.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #2 Dátum: 2015. Január 30. - 13:07:40 »
a buddhizmusban van specifikus javaslat hogy kell-e kerülni az önkielégítést, illetve meg van e említve hogy mit okoz általánosságban? ha látnám mi a következménye talán meggondolnám magam... leginkább ha öregség-fiatalság idős tényező jelenne meg az hozná meg a kedvem a lemondáshoz. más fórumokon is kutakodtam ott mindenki kiöntötte magából hogy hogy éli meg a kéjt s 100-ból 1-2 db ami ellenzi... más vallásokban se hangoztatják túl a dolgot hogy tudjam... fél utalások vannak csak s írásokból levont dolgok.. pl. kereszténységben, de eredeti vallásomban a hinduizmusban se szerepel hogy mindenkinek lemondottnak kellene lennie.. pl. lesz aki családos lesz. ha erre gondolok nem tűnik olyan nagy bajnak az egész téma, vagy napoljam a kérdésemet, vagy forduljak egy szerzeteshez s beszéljem meg vele őszintén? egy halvány tudásom van az egészhez, sajnos jegyzetelnem kellett volna magamban a dolgot, de ami felülírja az a belső tűz a szervezetben, ugyanis az a víz típusú csakra fölött áll... jógázom újonnan... lehet az is hoz eredményeket... én igazából nem szeretném hogy jelen legyen az életemben, igaz most van egy ffi női barátságom de nem szeretném ha szexualitásba csapódna, mert nem kívánom magamnak páromul egyelőre s később se ez legyen az alap... régen úgy nemzették a gyerekeket amikor valaki már önmegvalósított volt akkor nemzett gyereket azaz tudatilag a csúcspontot ha úgyéreztem elértem én is esetleg akkor fogok gyermeknemzéssel foglalkozni...

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #3 Dátum: 2015. Január 30. - 13:12:29 »
szerintem a mai világban semmi baj nincs a párkapcsolatokkal... úgy értem lehet meg van fogalmazva hogy aki fel szeretne szabadulni stb. annak kerülnie kell a ffi-női vonzalmat de amilyen világban élünk, s amilyenek a mai szerzetesek ez egy nehezebben járható út s pl. akinek hosszabb előélete volt az biztos hogy valamilyen formában meg fogja sínyleni ugyanis a szenvedély ott marad benne... másrészt volt egy film s én is hasonló beállítottságú vagyok ahol a gyakorló szerzetes mivel nem tudta miről mondd le szexuális témakörben kíváncsiságból vétkezett... nem volt bajos visszhangja elfogadták, de ti nem gondoljátok hogy az idő a legerősebb tényező ezek felett, s egy szerzetesnek nehezebb élnie a mai világban ami nem erre rendezkedik be hogy becsüljék szeressék az ilyen embert e helyett el kell vonulnia na szóval értitek. ti hogy gondolkodtok család ügyben? családos számára pl. több engedély van míg egy szerzetesnek folyamatosan törekednie kell a magas számot rúgó lemondásokról... nem törik e bele a gerinc a sokadikba?

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #4 Dátum: 2015. Január 30. - 13:15:35 »
meg a saját őszinteségünk hogy hogyan is viszonyulunk a testiségbe minek okán mondunk le, mit szeretnénk elérni vele s az előélet amikor visszaköszön hogy nem vagyunk olyan tiszták s a lemondás inkább már önsanyargatás mint testi-lelki szükséglet?

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #5 Dátum: 2015. Január 30. - 13:24:11 »
arra lennék kíváncsi aki automatikusan lemond róla hogy éli meg... mert van akinek úgy kell direktbe tartania másoknál ez egy természetes folyamat lehet. vannak itt ilyenek? mit éltek meg amikor arra a szilárd elhatározásra jutottak na nekem nem kell ebből több... mert írásokból is lehet tudni de az írásos bizalom keveseknek adatik meg (sráddha... nem tudom ismerős e ez a szó más környezetből hoztam de az írásokba vetett hit... nekem pl. nincs teljesen... nekem picit más lett az utam végül mint amit javasolnak de idővel talán beérek abba ami valójában hasznos) ráadásul ezügyben nem is találtam eddigi életem folyamán mélyembe hatoló dolgokat... ami szomorú ugyanis igen csak jelenség szintű.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #6 Dátum: 2015. Január 30. - 13:27:23 »
hop.pala te már nem vagy? pedig értelmes voltál kár ha abbahagytad a fórumozást.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #7 Dátum: 2015. Február 01. - 10:19:33 »
Fogok behozni néha részleteket Védákból ha úgy érzem hasznos (nem olyanokat amik az Istenhitet szorgalmazzák, csak hogy ne rontsam a hely hangulatát). Az egyik ilyet közzé is teszem: önmegtartóztatással kapcsolatos s a hosszú élettel. Egy kicsit általánosságban beszélnék a védikus krecionalizmusról röviden tömören. A különböző anyagi elemek s a hozzá csatolható dolgok egymásból, a finomabbtól (étertől földig) a durváig alakulnak ki egy olyan hatásra ami készteti az élőlényeket hogy folytassák létjüket. Különállónak nevezik, van egy felsőbbrendű energia is ami ezeket a dolgokat kihasználja (élőlény). S akkor a lényeg: ez egy magyarázat lesz Sríla Prabhupádától, a verssel nem is fárasztanék senkit itt, Srímad-bhágavatamnak hívják a művet, s nem buddhista, hanem hindu szentírás. Részben magamnak is írom hogy később megtaláljam, valamennyire egy helyre szeretném ezeket a részeket rakni lehet később külön fórumtémának hozom fel az önmegtartóztatást s oda csak ilyesmiket lehet berakni hogy segítsük a lemondásban a gyakorló idetévedőket. Magyarázat: Megérthetjük ebből a versből, hogy a sperma kibocsátása a halál oka. Ezért a yogík és a transzcendentalisták, akik hosszú életet akarnak élni, önkéntes önmegtartóztatást fogadnak, s nem veszítik el magjukat. Minél sikeresebben tartózkodik valaki magja elvesztésétől, annál távolabb kerülhet a halál problémájától. Sok yogí él háromszáz vagy hétszáz évig ezt a módszert követve. A Bhágavatamban egyértelműen az áll, hogy a mag elvesztése a szörnyű halál oka. Minél jobban ragaszkodik az ember a szexuális élvezethet, annál nagyobb az esély arra, hogy áldozatul esik a gyors halálnak.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #8 Dátum: 2015. Február 05. - 13:13:23 »
hármas célt nem értem... először buddhizmusban találkoztam ezzel a fogalommal, de eredetileg írások utalják hogy hindu hagyományból maradt meg ez a szókapcsolat. A lényege hogy az út először kéj, aztán gazdagság, aztán dharma (ahogy az idő előrehalad). Én ezek szerint túl fiatalon kezdtem meg a tanhoz való fordulást? Lehet idő előtt belátom ezeket... egyik nap épp a halálon meditáltam hogy minden pillanatban ott van viszont ha valaki lemondottabban él az nem igen kesereg e miatt ráadásul életmódjával távol is tartja a problémát... ijesztő... azóta próbálom nem elsietni a dolgaimat. Picit megfontoltabb lettem. Merek tervezni, távlatokba meredni. Ezt a buddhizmusnak köszönhetem. Sokat tanultam ezzel a meditációval. Buddha példája tette szörnyűvé a halál fogalmát s először az járt a fejemben hogy nem bírom elfogadni... mert lelki életet élek s sokáig meg lesz az az érzésem hogy még van egyel előrébb s zavarna ha a halál félbeszakítaná ezt az egész folyamatot. NAGYON ZAVARNA.... nem békélnék meg. De hogy önmagában ott lebeg előttem egyrészt arra is rámutatott az ellentétére. Hogy ha itthagyom ezt a helyet... hogyan is zárnám le? Kérdésre a válasz tömören praktikusan. Másilk... adott egyfajta elme-csendet elmezárat. Hogy ne kavarogjak annyira. Inkább mindent szépen végezzek be az életemben, beleértve a mindennapjaimat, s úgy haladjak, mint hogy félkész napjaim legyenek. Ezt csinálja a halál... úgy értem az ember tud róla még sem ijed meg pedig borzalmas egy dolog... régebben ment könnyebben amikor erős idézőjelben vagdostam volna az ereimet kilátástalanságban. Na igen de azóta változtam... szeretem az életet pl. ez az egyik.. másik el akarok odaáig jutni amin már nem akarok túlhaladni legyen ez végcél vagy részcél. Bevégeztetni amit akartam. S hogy mit akarok? 1: boldog lenni... önmagamban. 2: megbékélni, tudást szerezni 3: fejlődni szilárd állapotig. Ezek a célok önmagukban boldogságot adnak nekem... de ott lebeg a halál s sokáig sürgetőnek éreztem.. aztán rájöttem nem én irányítom... akkor nézzük a jó oldalát... nem is kell sietnem, átgondoltság! Mint tudni egy versenyen hogy legyőznek... mindig tudod hogy valaki előtted lesz. Teljes győztesek halállal a sarkunkban nem lehetünk. Lemorzsolódsz... akár előtted akár mögötted van ő a győztes... mert ez a dolga. Ha még meg is barátkozol a fogalommal (bírod a kaszás dolgokat s csak nevetsz az egészen) akkor is átértékelődnek a dolgok... le kell zárdd valahogy az életed. Szeretnék öregen meghalni... akkor talán már kevesebb a lelki cél s az ember belenyugszik abba amit elért. Én tudom. Sok utat tettem meg. De most hogy a halál is megjelent... így úgy érzem nem is az a fontos güzüben vagy mástól mi változik, hanem magamban mi változik. E mellett még amit megértettem mostanában.... picit hindi lesz, de (próbálom buddhistásan megfogalmazni) az hogy ami körbe vesz minket annak van egy eredete s ez is egy hatalmi záradék hogy így jelen kell lennie az életedben az asztalodnak, a székednek, a tévédnek, s ha azzal törődsz az vissza törődik veled... lehet nem közvetlenül de valamilyen formában igen.. lehet ez egy dícséret, lehet ez egy jó hangulat, de hogy tegyünk ami zavar az ellen... szélmalom harc, de önszorgalom. Ezt a hozzáállást mostanában tanulom... nem tudom mennyire érett meg bennem. De kialakulóban van. Egy új életaspektus ez is, meg a halálos is. Változom azt hiszem.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #9 Dátum: 2015. Február 05. - 13:19:59 »
őszintén... szeret valaki olvasni engem?  :) sokat elvagyok egyedül a fórumon s visszajelzések nincsenek nagyon az írásaimat illetően. picit javítanék... nem hatalmi záradék de az a valami is tiszteletben tartja az összes törvényt amit tudunk a természetről... van a dolgoknak egyfajta természetfelettisége legbelül. Így értem valahogy de logikusan nem tudom megfogalmazni. Nem pont Buddhaszobor de benne van-lehet Buddha energiája, kérdés hogyan állsz hozzá?. Kérdés ezután. Hogy viszonyulunk az anyagi dolgokhoz? Na erre nem tudok tanítást alkalmazni, Mindegy.. max kevesen értik.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #10 Dátum: 2015. Július 11. - 08:37:38 »
Mit akarok írni... járok zazenra.. s hát a hagyományok nehezen csöppennek át a mindennapokban... ahány ház annyi szokás ahány buddhista gyökeresedés annyi magyarázat a különböző formalitásokra melyeknek rögzülniük kellene... mi a háttere ennek? Hol az egyensúlyi vonal? Mi a magyar társadalmi rossz beidegződések, s mi az egyéni helyes korrekció a helyzet függvényében? Gondolok itt a tartásra például, hova rakom a kezemet mászkálás közben, ez egy példa.. de nem ismerem olyan részletesen mindennek meg van a maga módja... én ebbe nehezen kapcsolódom. Mennyire lehet egyéni? Másik amit nem bírok feldolgozni hogy a zen meditációban egy normális tudatállapoton dolgozunk, ahol nincs transz, révület, ilyesmik, hanem csak ücsörög az ember közben meg se mukkan, dolgozik a tartásán, légzésén, kéztartásán, a megfelelő meditációs pozitúrán (számomra elég szomorú s magasztos is egyben ugyanis fontos, de azért ne ez legyen már a végcél). Persze oké kis lépés nekem, mert ma otthon alkalmaztam valamennyit amit tanultam de hagytam az én hagyományos meditációs fonalamat s hát mennyei volt. Maradok persze ezt tanulni... csak hát hol a béke derű? Ez a ne is gondolkodjak amikor annyi szép dolgon lehet meditálni. Ez a helyzet... nem hiszem.. kétségbevagyok esve, de nagyon rossz tartásom van s ez pszichés gondokat okoz... gyakorlom... állhatatosan. S lelkesen jöttem ki, túléltem. De eleve van egy láncolat jellege a dolognak hogy ez valahonnan messziről ered, s hát had ne mondjam mim van ettől az egész homályos meditációtól a tartásról... most aki böffent valami bölcset azt már be kell ágyazni a tanba? S hol érnek be az én egyéni ötleteim az egészben, meg a megvalósításaim? Formulák... lassan szarom le... oké tanultam... de ne legyenek már gyökerek hogy el is várják arrafele ezt a módot... ez olyan mintha bemennél egy disznóolba s a disznó odakiáltana hogy de itt megkaparjuk az ajtót s böfögünk amikor belépünk. Tyúkólban megint más, Szentek közt megint más. Miért nem lehet egyénileg megoldani ezt? Minek szektásítani a hagyományokat? Nem viszem tovább a vonalat köszönöm szépen... majd aki tanítványnak szegül az megcsinálja a rituáléját. A buddhizmus akkor most vallás vagy sem? Nekem olyanmindegy de ez már inkább rögeszme nem? Hogy számonkérik a vonalzat által kialakított... jellegeket... nem lesz más ízű a banántorta. S inkább banántorta mint a jelleg... lecserélném. Valaki magyarázza el mire jó ez az egész, ne tipródjak végre.

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #11 Dátum: 2015. Július 21. - 10:01:53 »
Geo!

Az olyan alapok, mint a tartás, a dódzsóban történő viselkedés, meghajlás a zafunál, ezek mind olyan normák, mint hogy késsel és villával hogyan kell enni. Maguk a viselkedési elemek nem véletlenszerűek, hanem egy-egy funkciót töltenek be. Az, hogy még ismeretlen és idegen számodra, érthetően frusztrál. De egyrészt hozzá lehet szokni, másrészt alkalmat ad arra, hogy éberséget gyakorolj.

Eddig is a saját elképzeléseidet követted, de láthatóan azok nem nyújtottak megoldást, ezért mentél el egyáltalán zazent ülni. Még ha többet nem is mész, akkor is vedd észre, hogy milyen zaklatott a tudatod és hogyan próbálod kimagyarázni magad.

Éppenséggel maga a zazen tartása először erre ad lehetőséget, hogy észrevedd, milyen apróságokon tudod felhúzni magad, miközben szó sincs életbevágó ügyekről. Másrészt, nagyon is életbevágó, mert ugyanez a zaklatott tudat az, ami minden nap ott van és bajokat okoz. Különleges állapotok, mély meditáció - mindez minek, ha még az ülés is nehézkes?

A problémákat sok módon lehet megközelíteni, s nem is mindig ugyanaz a megoldás. A menekülés egy lehetőség. A bánkódás a tehetetlenség érzése felett egy másik lehetőség. A végtelen harcolás is egy lehetőség. A zazen pedig az a lehetőség, hogy észrevegyük, miként csapódnak a gondolataink ide-oda, hogyan próbáljuk újra és újra magunkat igazolni, megragadni állapotokat, sóvárogni más állapotok után, és hogy felismerjük ezek során, hogy a gondolatok csak gondolatok, az érzések csak érzések, s ahogy jönnek, úgy el is mennek, ezért aztán amint nem akarjuk megtartani vagy elüldözni, nem is okoznak elégedetlenséget.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #12 Dátum: 2015. Július 25. - 10:54:28 »
Astus ha elértem a boldogságot meditációban... s átélem. Csönddel együtt... akkor hova tovább? Mi a kézenfekvő ebből a helyzetből? Gyakran ha eljutok idáig azt hiszem nincs tovább az ingyenes endorfinon túl. Tudod az zavar hogy belsőm tükröződik valahol agyban... s a reflektálás tegyük fel boldogsággal jár... de én ki szeretném deríteni mi van belül szívben.. s ez valahogy elérhetetlen az utat se látom rákoncentráljak megnyíljak vagy mit tegyek hogy ne féljek a hamis identitások elvesztésétől s mi a meditáció ezügyben. Hogy kell almát hámozni?

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #13 Dátum: 2015. Augusztus 01. - 10:11:36 »
A meditáció alapozó szakasza az, hogy a tudat nyugodt és éber legyen. Vagyis, ne vesszen el különféle képzelgésekben és fejtegetésekben. A következő szakasz pedig megvizsgálni azt, ami van. Látni, hogy miként jelennek meg, állnak fenn és tűnnek el különböző benyomások, érzések, gondolatok, érzelmek, tapasztalatok, élmények. Mert minden, ami megjelenik, az el is múlik, így felismerhető, hogy ha kapaszkodunk beléjük, akkor elégedetlenek leszünk, szenvedünk. Viszont ha nem azonosulunk a felmerülő és eltűnő benyomásokkal, élményekkel, akkor az elégedetlenség sem merül fel.

Tehát az első kérdés az, hogy a tudat nyugodt és éber-e. Ez a nyugalom járhat bizonyos kellemes érzésekkel, de ez nem gond. Ami számít, hogy vajon csaponganak-e a gondolatok és érzelmek vagy sem. Majd ezt követően lehet belekezdeni a megfelelő vizsgálódásba.

Szabolcs

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 2
  • Profil megtekintése
Re:általános kérdések erről-arról
« Válasz #14 Dátum: 2015. December 19. - 20:21:04 »
Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Sziddhárta herceg életrajzával kapcsolatban lenne kérdésem;
Van valami alapja A három próféta könyv 29-ik oldalán leírtaknak; a "kundalini jóga nagymesteréről"? Valóban történhetett abban a formában?
https://www.scribd.com/doc/55248477/A-Harom-Profeta-Konyve

Ill, mi a véleményetek erről a könyvről?

Üdvözlettel
Szabolcs