Szerző Téma: Önfejlesztés és a Buddhizmus  (Megtekintve 1363 alkalommal)

Anwar

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 22
  • Profil megtekintése
Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Dátum: 2015. Március 31. - 15:06:36 »
A buddhizmus milyen tanácsokat ad a világiaknak akik önfejlesztik önmagukat?
Tehát "világias" célokat tűznek ki maguk elé, és ezért küzdenek, hogy ezáltal valami "jobbá" váljanak.

Ezt inkább példákkal leírom:

Mondjuk van egy vágyam, hogy innen Bp-ről letekerek a tengerhez, mert még nem láttam és gyere kori vágyam, hogy eljussak innen oda és azután még letekerek Bosznia-Hercegoviánba is (ami elég veszélyes, szerintem, mert taposóaknák, magyar gyűlő nációk, háborús menekültek, meg tűzokádó sárkányok, orkok meg kitudja még micsodák lakják azt a vidéket :D), hogy megnézzem a piramisokat, amiket nem régen fedeztek fel és ezáltal tapasztaltabbá válok. Útközben pedig átgondolom az életemet, a múltamat. És ha teljesítem akkor megnő az önbizalmam, talán az egóm is (ugye ez mind fizikálisan, mind mentálisan igénybe vesz, azért az valljuk be ha valaki ilyet csinálna arra büszke lehet), meg egy vágyammal már kevesebb lesz (tehát egy lépés a nibbána felé). Igen azonban más szempontból a vágyaim azok amik erőt adnak benne , ami ugye ellentétes a Buddhista tanokkal.

A másik az, hogy megpróbálom letenni a cigi, (itt is egy vágyam vezérel) és eljárok még edzeni is, hogy izmosabb egészségesebb legyek. Ettől is nőni kezd az önbizalmam és "jobbá válok".

Pontosan mit tanít ezzel kapocslatban a buddhizmus?
Vannak szútrák erről? Linkelnétek nekem.
Amit az ember elér nem anyagi jellegű "világi" dolgok az "ér" valamit buddhista szempontból?
A következő reinkarnációmba már akkor ezeket a tapasztalatokat tovább viszem, és akkor már nem lesz olyan erős vágyam, mondjuk, hogy pl. lemenjek a tengerhez?

Köszi!

hop.pala

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 29
  • Profil megtekintése
Re:Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Válasz #1 Dátum: 2015. Április 01. - 16:13:39 »
Nos szutrát most nem hozok,de elvileg vágyat vággyal ha "kiütsz" akkor keletkezik egy másik.Ha kielégited a biciglizési vágyad akkor ujra biciglizési vágyad keletkezik.Persze nme lényegtelen ha nem cigizel már.Ilyen történetben én nem keresnék vallást:neti-neti az kb az köss bele mindenbe xdd.

Anwar

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 22
  • Profil megtekintése
Re:Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Válasz #2 Dátum: 2015. Április 11. - 23:58:04 »
Van egy metta meditáció "xy legyen része egészségben, xy érje el a békét,xy teljesítse minden helyes célját"
Na itt az utolsó mondat az ami nagyon érdekes ilyen szempontból. Szóval akkor valami értelme csak van annak, hogy "harcolunk" a céljainkért, nem?
Legalább is én ezt így értem. Persze az is egy válasz, hogy nem kell mindenbe vallást keresni.
Szerintetek?

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Válasz #3 Dátum: 2015. Április 18. - 07:55:47 »
Kedves Anwar! Namaste! Metta!
:(
Sajnos nem tudok segíteni... szoktam olvasni buddhista gondolatokat... írom csokorba amik eszembe jutnak. vágynélküliség... azért a székely vicc is olyan hogy amíg nem nyüszít a kutya nem is áll félre. Mindenkinek van kellemesebb közérzete meg kellemetlenebb... ezek ellen lehet tenni. Te hol éreznéd jól magad? Az jól hat a meditációidra is. Másrészt a felszabadultságot az ember szokta kifejezni. Egy buddhista is szokott mosolyogni nem? Vagy nevetni. Nem hinném hogy el kellene folytani ezeket... van akinek költségesebb vágyai vannak... de mondhatni ez egy felszabadultságban gyökerező vágy, s ilyen szempontból a cselekvés is jóga. Ez egy kicsit Bhagavad-gítából jött át. Hogy a tett is lehet meditáció ha a mozgató rugó pl. a felszabadultság, akkor az egész tett felszabadult lesz... ha más a rugó, hogy hanyatlani kéne jól berúgni az is lesz az eredmény, s az életérzés is. Ez egy picit olyasmi mint a helyes erőfeszítés. Mindenki más irányba moccan... aki fel akar szabadulni más tevékenységeket végezhet mint aki nem. De az alapja egy vágy, hogy ki akarsz kerülni innen... s az elhozza a valódi önidentitásodat is most filozófia nélkül. Remélem érthető voltam lehet kötekedni.

Nah azért rövid kutatás után találtam neked valamit (buddhistásan megfogalmazva):

Helyes erőfeszítés - Sammā vāyāma - részlet

A helyes elhatározás, mondom nektek, kétféle lehet. Van, amelyik tudati szennyezettségű, a létesülés során gyümölcsöző érdemeket szerző és van az a helyes nézet, amelyik nem szennyezett, VILÁG FELETTI, az ösvény tényezője.

.............................................

A világ felettit emeltem ki. Ha ezt éled meg elhatározásaidban ezt is éled meg tett közben. Aki például elmegy csónakázni hogy világ felettiséget érezzen annak nem hinném hogy baja lesz. De mindenki egy picit más. A tevékenységet sokféle erő hathatja át de leginkább a szenvedély működteti... amikor meditálsz ez a szenvedély pihen. Ezért nem cselekednek annyit a buddhisták mert ezt a szenvedélyt pihentetik... ha átülteted a felszabadultság jógáját a tett jógájába sok bajod nem lesz belőle (megpróbálni úgy cselekedni hogy ne a szenvedély kötőereje működtesse a tested, azaz meditatív legyen a tevékenység s a felszabadultságot hozza) de általában nehéz életcélok jönnek elő. Ennél sokkal könnyebb belülről meríteni az örömet s meditáción kívül küzdeni a hétköznapok bajaival míg meg nem szilárdulsz (befelé).

Legjobb tudásom szerint segítettem. Namaste!

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Válasz #4 Dátum: 2015. Április 18. - 11:27:06 »
Az elsődleges szempontok, amik mentén érdemes fejleszteni magunkat, azok a nem ártás, az együttérzés, a nagylelkűség, a figyelmesség, a nyitottság, a türelem és az elégedettség.

A nem ártás azt jelenti, hogy nem akarunk másoknak fájdalmat és szenvedést okozni.
Az együttérzés az, hogy megértjük mások nehézségeit és lehetőségeink szerint igyekszünk segíteni.
Az nagylelkűség azt jelenti, hogy szívesen megosztjuk másokkal az időnket, erőnket, képességeinket, tudásunkat és javainkat.
A figyelmesség az, hogy figyelünk magunkra és másokra egyaránt. Azt nézzük, ami a jelen helyzet és az adott helyzet körülményeit, vagyis tudatosak vagyunk az éppen történő eseményekre.
A nyitottság az a befogadóképesség, hogy nem zárkózunk el az eseményektől, igyekszünk nem ráhúzni mindenre a saját értékrendszerünket és ítéleteinket, hanem a dolgokat a maguk adott, természetes megjelenésében fogadjuk be.
A türelem a felmerülő nehézségekkel és gondokkal szembeni nyugodtság, hogy nem veszünk el az aggodalmak és félelmek tengerében.
Az elégedettség az, hogy felismerjük, az adott helyzetünk nem igényel változtatást, hanem jelen vagyunk ott, ahol épp vagyunk, s nem akarunk mindig másfele rohanni.

Ezen tulajdonságok együttes fejlesztése vezethet el egy értelmesebb, kellemesebb, nyugodtabb és jobb életvitelhez. Mindegy, hogy kerékpározni szeretsz vagy edzeni, ha ezeket arra használod, hogy önmagadat és a környezetedet tedd jobbá.

Mindenkinek vannak vágyai, céljai, amiket ki akar elégíteni és el akar érni. A kérdés, hogy ezek milyen irányultságúak. Ha a fentebb felsorolt jellemzőkkel bírnak, azokkal összhangban vannak, akkor a jó irányba haladnak. Míg ha ezen cselekedetek az elégedetlenséget, a haragot és a figyelmetlenséget erősítik, akkor rossz irányba.

Az, hogy konkrétan neked kellene-e biciklizni vagy gyúrni, ezek a te döntéseid és neked kell eldöntened, hogy mit akarsz csinálni. A buddhizmus ahhoz tud tanácsokat adni, hogy a saját életedet miként tudod a nem ártás, az együttérzés és az elégedettség irányába fejleszteni, amiknek azonban nincs igazán köze ahhoz, hogy például a futás vagy az úszás a jobb sport.

Anwar

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 22
  • Profil megtekintése
Re:Önfejlesztés és a Buddhizmus
« Válasz #5 Dátum: 2015. Április 20. - 20:41:53 »
Geo, Astus: Köszönöm a hosszú sorokat. Így már jobban értem, sokat segítettetek. :)

metta
« Utoljára szerkesztve: 2015. Április 20. - 20:46:35 írta Anwar »