Szerző Téma: Nirvána/Nibbána  (Megtekintve 37750 alkalommal)

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #105 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:15:59 »
 :(

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #106 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:42:32 »
Csak egy kis izelitő a régi hozzászólásaimból:)-a nibbána:tökéletes nyugalom,tökéletes béke,tökéletes szabadság.amiből sem elvenni,sem hozzátenni nem lehet.metta:)

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #107 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:44:46 »
Végül nemhogy nem a semmi,hanem az Üresség Teljessége:)A Béke teljessége:)Békével telitettség:)Metta:)

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #108 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:47:25 »
Valóban,a Nibbána maga az éntelenség vegytiszta szubsztanciája.A Nibbána nem a végső valóság,hanem épp annak felismerése,h ahány lény,kezdve az egyselytüektől az emberig,annyiféle "végső valóság."Ahány szempont,ahány nézet,ahány vallás, annyiféle "végső valóság".Vagyis minden relativ,minden mozgásban van,minden változik.A Nibbána valóban a teljes vágytalanság,a megfogalmazásod rövid és velős,de azért több is elmondható a Nibbánáról.Én-szintén nem tul hosszan- ugy szoktam mondani,h az eszközök a Nibbána eléréséhez-a vágytalanság,a felülemelkedettség,szenvtelenség.Ezek gyümölcsei pedig a Béke,Szabadság,Szenvedésmentesség.---Metta:)

arany lótusz

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #109 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:48:11 »
Az üresség egyszerűen. Amikor önvaló, tárgyiság, dologiság, személyiség nélkülivé válik minden. De akármit mondunk róla, nem lehet megfogalmazni, mert mindent meghalad. Mert az a fogalmakon, a kérdéseken, és minden szón, gondolaton, egyszerűen mindenen túl van. Nincs se nirvána, se szamszára, és nincs aki elérje a nirvánát. Nincs út, és nincs cél.
És nem azt akarom ezzel kifejezni hogy nem létezik semmi. Hanem az ürességet.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Szeptember 16. - 13:50:28 írta arany lótusz »

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #110 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:50:05 »
Kedves arany lótusz:)Gyönyörü:)Metta:)

arany lótusz

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #111 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:51:49 »
De úgy látom Te is jókat írtál :)

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #112 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 13:52:52 »
 :)

hajovonta

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 285
  • Profil megtekintése
  • hajovonta weboldal
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #113 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 18:47:57 »
"Buddha ezt hol mondja, hogy van egy tudat feletti "Tartomány" -azt Buddha számtalanszor mondja,h van egy Világ Feletti Ösvény.A világba a test és a tudat nem tartozik bele?Csak szavakat kerestek,szavakkal játszotok,ez mire jó?:)Metta:)


Ha pontosan megadnád a szútrát, meg tudnánk nézni, miben értünk egyet, és miben nem. A "világ feletti ösvény", "tudatt feletti tartomány", könnyen lehet akár fordítási pontatlanság is, vagy a használt szavak szövegkörnyezetből történő kiragadása és félreértelmezése. Mindenesetre könnyen lehetne tisztázni.
"Hogyan tanítanak meg valakit arra, hogy halkan olvasson magában? Honnan tudjuk, hogy képes rá? Honnan tudja ő maga, hogy azt teszi, amit követelnek tőle?"
(Ludwig Wittgenstein)

A veszekedés nem vita.

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #114 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 19:46:39 »
pl."A zen gyakorló a kenshó után kezdi el a tényleges zen gyakorlást, egyre jobban elmélyítve megérétését. Ezt hagyományosan világfeletti ösvénynek nevezik, mivel itt már nem a világ múlandó dolgain meditál, hanem a nem keletkezett és meg nem szűnő buddha-természeten, a Nirvánán, abban időzik, folyamatosan benne tartózkodik.

Majd mikor elérte a teljes megszabadulást, kikászálódik barlangjából, vállára veti batyuját, lesétál a hegy lábánál fekvő városkába, s a piactéren bort iszogatva disznó vicceket mesél."-Metta:)

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #115 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 20:25:51 »
Ez az Astus irása volt,beszéld meg vele,hol is találta.Jómagam addig meditálok egyet:) Metta:)

A Nikk

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #116 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 20:27:16 »

Astus

 • Adminisztrátor
 • Arhat
 • *****
 • Hozzászólások: 737
  • Profil megtekintése
  • Lelketlen Béka
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #117 Dátum: 2012. Szeptember 16. - 23:20:14 »
Világfeletti ösvény/út (lókuttara-magga / lókóttara-márga / 出世道): a nemes személy (arija-puggala / árja-pudgala) útja, vagyis aki már elérte a folyamba lépést vagy azon túl.

Chapter 23 - Lokuttara Cittas
lokuttara

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #118 Dátum: 2012. Szeptember 17. - 07:34:15 »
Leirom,h néz ki a nibbána mély meditációban és hogy néz ki,milyen a 7köznapokban.Kezdjük a mély meditációval.Lefexem,mély szamádhiba merülök,a külvilág teljesen eltünik,a testérzetek eltünnek,bezárul mind a hat kapu,sem hang,sem látvány,sem érintés,sem illat,sem iz,sem gondolat nincs.Csak a tiszta és zavartalan béke és nyugalom és biztonság van,ebben időzöm,időzöm az időtlenben tökéletesen zavartalanul,könnyedén,persze az én nincs jelen,eltünt testestül,tudatostul,csak a nibbána van-azaz ez a mély és rendithetetlen béke.Ez több óráig is eltart,de hogy meddig,azt csak később tudom meg,amikor megnézem az órát,mert bent nincs idő.A hétköznapokban-soxor csak ülök az ágyon,és ugyanez a béke,nyugalom tölt ki teljesen,a béke és nyugalom teljessége-és nem csinálok az égvilágon semmit,nincs semmilyen vágyam,h pl.elmenjek szórakozni,v bárkit felhivjak,v bekapcsoljam a tv-t,v bárki jöjjön,v bármi történjék.Csak ülök,eltölt ugyanaz a mély béke,nyugalom és biztonság érzet,ami a meditációban-és nem hiányzik semmi és senki,nem akarok csinálni semmit,nincs semmilyen vágyam,semmilyen késztetés,csak a béke.Természetesen tökéletesen magamnál vagyok,ez nem révület,ha valaki bejön beszélgetek,de nem zavar de nem is kivánom h itt legyen-teljesen mindegy.És ugyanez van ha járok az utcán,bevásárolok,fürdöm,eszem,v az ügyeimet intézem valami hivatalban.A béke folyamatos,nem renditi meg semmi és senki.Természetesen ez kivülről nem látszik,éber vagyok,magamnál vagyok,mindent tökéletesen el tudok intézni stb.Kb.ennyi.Metta:)

nibbana

 • Vendég
Re:Mi a nirvána?
« Válasz #119 Dátum: 2012. Szeptember 17. - 08:07:11 »
És természetesen nagyon jól érzem magam mindeközben-gyakorlatilag mindig,mindenhol:)Metta:)