Szerző Téma: Kérlek segítsetek  (Megtekintve 5499 alkalommal)

Hajni

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 7
  • Profil megtekintése
Kérlek segítsetek
« Dátum: 2010. Szeptember 23. - 07:42:04 »
Szeretettel üdvözlök mindenkit, Hajni vagyok, és Erdélyben élek.
Nem vagyok buddhista, és őszintén megmondom, hogy nem nagyon érdeklődtem utána soha. Ettől függetlenül keresem az utam, az utóbbi időben pedig úgy érzem, mintha végre valami változna idebenn..

Sokat és sokszor meditálok. Nagyon sokáig csináltam rosszul, nem magamra figyeltem, hanem a vágyaimra, amiket el akartam érni, illetve arra, hogy vélt és valós sérelmeim miatt meg tudjak bocsátani, át tudjak lépni rajtuk. Bár ez talán mégis előfeltétele volt annak, hogy végre önmagamba is bepillanthassak.
Körülbelül két hete döbbentem rá, hogy nem jól gondolkodok, amikor valahol, valakitől (nem tudom hol, de úgy emlékszem egy buddhizmussal foglalkozó oldal volt), hogy először is meg kell tanulni lélegezni. Azóta csak erre próbálok figyelni meditáció közben. Az utolsó napokban érdekes dolgok történtek, néha meg-megjelenik egy kép, pedig ilyen soha nem volt azelőtt. Másoktól hallottam már, hogy van ilyen, de én soha nem tapasztaltam. A ma reggeli meditációm után éreztem először azt, hogy ez végre valami meditációhoz hasonló lehetett. Nagyon szeretek zene mellett meditálni, mivel az segít egy dologra összpontosítanom. Deva Premal a kedvencem, teljesen ellazít. Ma is az ő zenéje szólt közben. Több érdekes dolog is történt. Először például egyszer csak olyan "sürgető" érzésem volt, hogy képzeljek el egy nagy, elkerített udvart, amelyben törökülésben, nagyon sok másik ember között, ülve meditálok én is. Narancssárga ruha volt rajtam, a hajam szorosan a fejemhez kötve, vagy lekötve valamivel nem is tudom. Előttünk egy építmény volt, szerintem ez is buddhista jellegű, a közepén egy kapuszerű nyílással, ami a belsejébe vezetett. Tudtam, hogy elöl mesterek ülnek, és mindannyiunkat, engem is figyelnek. Ebben a dologban már csak az is furcsa, hogy sokan voltunk, az utóbbi időben ugyanis már betegesen kerültem az embereket, nagyon de nagyon elegem lett a rosszindulatúságból, a könyökölésből, a harcból, ezért amint tudtam visszavonultam. Még egy érdekes részlete van, az, hogy tudtam, hogy a hátam mögött van egy ember, ő is meditál, aki valamiért hozzám tartozik. Ami a legfurcsább, hogy nem akartam megfordulni megnézni ki ő, nem érdekelt, elég volt a tudat,hogy ott van. A meditálás alatt több "kényszerem " is volt, például az, hogy eggyé kellett olvadnom a természettel. Először mintha gyökereim nőttek volna, egyre mélyebben a földbe, majd a szó szoros értelmében először átmentem fűbe, aztán egy kis virágba, majd egy négylevelű lóherébe (nem hiszek a szerencsehozó lóherében, innen nem jöhetett a tudatalattimból sem). Ezután fakéreg lettem, majd lombkorona. Ezután felemelkedtem felhőnek, majd egészen kiúsztam az égre, és egyre messzebb kerültem. Jött az újabb utasítás, váljak eggyé az Univerzummal. A Földet már kívülről láttam, és észrevettem azt az ezüstös fonalat, amiről már sokat hallottam. Ez megnyugtatott. Egyre magasabbra emelkedtem, láttam egy csillagot, de azt távolról, elsuhantam a hold mellett, majd a Mars mellett. A holdnál eszembe jutott, hogy jobban szét kellene néznem, vajon vannak-e rajta bármilyen mesterséges nyomok. A Mars után jött a parancs, hogy váljak eggyé a Nappal. Ettől megijedtem, mert féltem, hogy elégek, megsüt, erre a másodperc töredéke alatt ismét a "testemben" találtam magam.
Nem hagytam abba a meditációt, de tudtam, hogy nyilván a kétségeim rántottak vissza. Nem sajnáltam, inkább boldog voltam azért, amit már átéltem. Ezután még egy nagyon érdekes képem volt, egy gyönyörű nőt láttam, aki kék vagy lila színű volt, fején pávatollkoronával. Rám nézett, mosolygott, és a kezével nagyon kecses mozdulatokat végzett, mintha táncolt volna. Azonnal tudtam, hogy ez csakis egy buddhista kép lehet. Ezután már azt éreztem, hogy be kell fejeznem a meditációt, bár még maradni szerettem volna. Megnéztem az órát, majdnem 45 percig tartott, nekem nem tűnt annyinak. Ami feltűnt, hogy iszonyatosan szomjas voltam, a szám és a nyelvem szó szerint kiszáradt.

Feljöttem a netre és megnéztem, van-e egyáltalán pávatollas hölgy a buddhizmusban. Nagyon meglepett, több pávatollas utalástis találtam, bár azt a hölgyet nem.

Nagyon szeretném, ha elmondanátok a véleményeteket, mit jelenthet ez a meditáció, mit tettem rosszul, illetve melyik része jó, és melyik nem az. Annak is nagyon örülnék, ha meg tudnátok mondani, ki lehetett ez a nagyon szép hölgy.

Előre is köszönöm,
kívánok nagyon szép napot mindenkinek.
Hajni

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #1 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 08:18:30 »
Nagyon bátor vagy, h ilyen őszintén leírtad mindazt, amit átéltél és amit gondolsz róla. Egyrészt az az érzésem, h ezzel a leírással és értelmezéssel sokkal több rokonlélekre találnál valamelyik ezoterikus portálon (pl. Nők Lapja Café Ezo fórum), másrészt talán buddhista szemszögből tudunk mondani ezt-azt, de valószínűleg teljesen mást, mint amit vársz.

A meditáció nem olyasmi, amit jól vagy rosszul csinál az ember. Ahogy azt sem mondjuk, h jól vagy rosszul csináltam az álmodást. Az emberi tudat hihetetlen sokszínű, mindenféle képek, hangok, elképzelések óriási tárháza. Az, h nyugodt, ellazult állapotban éppen mi kerül ebből elő, nem nagyon befolyásolható. Úgyhogy inkább az a fontos, h mit kezdesz ezzel az élménnyel, hogyan befolyásolja a mindennapjaidat. Ha vidámabb, kiegyensúlyozottabb, figyelmesebb, segítőkészebb leszel tőle, akkor jól használod mindazt a(z önmagadról szóló) tudást, amit a meditációban megismersz.

Azt nem értem, h miért gondoltad a mediációban és utólag is, h az épület és a hölgy buddhista, ha nem foglalkoztál ezzel. Neked lenne rá valami tipped?

Nem, nincs ilyen pávás hölgy a buddhizmusban. És ez azt is mutatja, h nem kell feltétlenül vakon megbízni minden "információban", amit a meditációban "kapsz". Mindaz, amit megtapasztalsz, a saját tudatod alkotta világ -- még akkor is, ha azt érzed, h valami "kívülről" jön. Épp úgy, mint amikor álmodsz.

Esetleg próbáld meg a meditációt zene nélkül, valószínűleg másféle élményeid lesznek. Üdv! :)

Hajni

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 7
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #2 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 09:07:12 »
Kedves roni:-)
Nem tudom mire volt ez a reggeli meditáció jó, de jobban érzem magam tőle, talán csak ez számít.
Kérdésedre válaszolva: talán csak az agyam rakta össze azt, hogy az épület és a hölgy buddhista. Nyilván láttam már jellegzetes épületeket, ha tudatosan nem is figyeltem fel rá, ugyanígy a képpel a hölgyről. Meg talán a narancssárga öltözet...
Sajnálom, hogy nincs pávatollas, kék hölgy, talán azt mutatta volna, hogy erre kell indulnom:-) De úgy látszik még nagyon sokat kell tanulnom.
Nem arról van szó, hogy megbízom a meditáció alatt átélt információkban, mégis olyan érzésem volt, hogy talán üzenet van benne, amit meg kellenes értenem:-)
Nos, hát van még idő, én is ráérek, egyszer talán rájövök hol a helyem:-)
Egy nagyon fontos dolgot azonban tanultam mostanában, ezt megpróbálom gyakorlatba is ültetni: nem csak meditációban, meg itthon kell könnyednek és nyugodtnak maradnom, hanem a mindennapi életben is. Ez elég sok gondot okozott nekem, az utolsó időkben néha azt éreztem, hogy képtelen vagyok uralni az érzelmeimet. Már kezdem úgy érezni, hogy egyik dolgom sem annyira fontos, hogy magamnak, másnak bosszúságot okozzak.

Mindenképpen köszönöm kedves válaszodat! :-)

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #3 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 09:16:57 »
Abban én is hiszek, h "üzenet" van benne, de talán leginkább úgy, ahogy az álmok megmutatnak valamit azokból a gondolatokból, érzelmekből, hiedelmekből stb., amiket napközben a nagy rohanásban, sokféle elfoglaltság és ember között nem látunk, nem élünk meg. Lehet, h azt is jelenti, h ha elég "mélyre nézel", megvan benned az a nyugalom és bölcsesség, amit időnként hiányolsz.

Semleges

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 205
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #4 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 09:55:31 »
Szia Hajni!

Nagyon szép, amiket leírtál. Egyetértek Roni válaszával is, egyetlen dolgot kivéve. Abban nem vagyok biztos, hogy valami ezoterikus irányba célszerű elmenned.

Hasonló élmények hatására évekig keringtem ezoterikus/misztikus dolgokban, ami így visszatekintve csak arra volt jó, hogy iszonyatosan kiábrándultam az összesből. Bár ha sok pénzed meg időd van ezekre, végül is nem rossz csinálni őket, mert legalább magad bizonyosodsz meg róla, hogy mennyit érnek, nem másnak kell elhinned.

Buddhizmussal hozzád hasonlóan én is a meditáció révén kerültem kapcsolatba. Ez volt az a meditációs leírás, amit követtem és hatalmas pozitív változásokat hozott. Egyszerűen azért ezzel kezdtem, mert ez volt az első rendes leírás, amit találtam. És kipróbálás után egy csomó mindenre jöttem rá. Azóta is csinálom. Esetleg, ha ezt túl meredeknek találod elsőre, szerintem megpróbálkozhatsz például a Metta meditációval is.

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #5 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 09:59:00 »
Tényleg, a metta jó ötlet. Még 1 leírás: Szeretet és együttérzés

Hajni

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 7
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #6 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 11:33:52 »
Kedves roni, a békét érzem önmagamban, és általában jól is vagyok, főleg, ahogy írtam, mikor egyedül lehetek. azonban nagyon hamar elveszítem, ha rosszindulatúságot, mások kihasználását, vagy valakinek a beképzeltségét, önhittségét látom. Mindig nagyon meglep, és elszomorít, hogy milyen fokú dühöt tudok érezni, és sajnos néha ki is adni magamból. Ez nagyon zavar, és nem elsősorban azért, mert mindig is a békességet keresem, hanem mert nem ismerem ezt az oldalamat, és nem tudom megérteni. Biztosan van valahol valamilyen alapja, magyarázata, de egyelőre csak tehetetlenül próbálom felülvizsgálni miért lehet így.

Köszönöm a meditációkat Semleges, megnézem mindkettőt. Amikor roni azt írta, hogy ezoterikus irányba kellene indulnom, nem akartam senkit megsérteni, így inkább átléptem fölötte. De ha újra szóba jött, anélkül, hogy bármilyen véleményt nyilvánítsak, elmondanám, hogy nagyon sokféle úton próbálkoztam már, az ezoterikát és a vallástis beleértve. Ezért írtam reggel, hogy ez az első olyan meditációs élményem, amikor végre úgy éreztem, hogy valaki, valami - akár a tudatalattim is- valamiféle választ adott, vagy utalt ilyesmire. Talán azért is vagyok ennyire egyedül az úton (reggel azt is írtam, hogy meglepett, hogy sokan voltak), mert szépen lassan mindenhonnan lemorzsolódtam, és főképp azért, mert sehol sem találtam meg azt, amire vágytam: hogy saját magam megismerjem. Mindenhol megmondják mit kell tenni, miben kell hinni, és eddig sajnos egyik sem volt elfogadható számomra.
Rákérdeznék, hogy te hogyan kerültél kapcsolatba meditációval a buddhizmussal, nem tudom mennyire lehet ezekről a dolgokról nyíltan beszélni.
Rengeteg érthetetlen dolog történt velem eddigi életemben, amiket akkor sem, most sem tudok hova tenni. Egyszer valahol azt olvastam, hogy azokat a dolgokat, amiket nem tudunk megérteni, amin nem tudunk változtatni, nem kell körömszakadtáig meg akarni érteni, hanem meg kell tanulni velük együtt élni.
Én próbálok tanulni:-)

Nagyon kedvesek vagytok, hogy válaszoltatok, a reggeli meditáción "meditálok" :-) még egy kicsit, érzem, hogy van üzenete, csak még nem látom, értem.


roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #7 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 11:50:32 »
Lehet, h félreérthető voltam. Én sem gondolom, h arra kellene menned, csak azt próbáltam írni, h az élmény, amit leírtál és ahogy értelmezted azt, az sokkal jobban beleillik az ezoterikus megközelítésbe, mint a buddhistába. Ha nem tartanám (a magam számára) hasznosabbnak a buddhistát, akkor nem erre a fórumra írnék, hanem egy ezoterikusra. :)

Hajni

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 7
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #8 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 11:58:03 »
Én sem akartam megbántani senkit ezzel, nyilván ez is egy út, amelyen indulni lehet. Sokáig hittem, hogy ez majd engem is elvezet valahova, sajnos nem így történt.
Nem mondom, hogy a buddhizmus az én utam, csak mivel reggel valamiért úgy éreztem, hogy több szimbólum értelmét is itt kell keresnem, ezért gondoltam, hogy felkeresek egy buddhizmussal foglalkozó fórumot. Azonban sajnos nincs kék, pávatollas hölgy :-) És őszintén szólva, ahogy ma belepillantottam néhány dologba, iszonyú bonyolultnak tűnik:-)
Akárhogy is, tényleg hálás vagyok a kedvességetekért!:-)

Hajni

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 7
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #9 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 12:00:15 »
Nem szeretném személyes keresésemmel terhelni a fórumot, így még egyszer megköszönöm a válaszokat és a tanácsokat. A legjobbakat kívánva mindenkinek, elbúcsúzom:-)
Biztosan felnézek majd ide:-)

Semleges

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 205
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #10 Dátum: 2010. Szeptember 23. - 12:17:35 »
Rákérdeznék, hogy te hogyan kerültél kapcsolatba meditációval a buddhizmussal, nem tudom mennyire lehet ezekről a dolgokról nyíltan beszélni.

Én konkrétan ezen az oldalon olvasgattam.
Csögyam Trungpa A SZABADSÁG MÍTOSZA című írása nagyon megérintett.

Azután olvastam el ezen az oldalon sok mindent, többek között a fent említett vipasszaná leírást, amit ki is próbáltam.

hajovonta

 • Szakridágámi
 • **
 • Hozzászólások: 285
  • Profil megtekintése
  • hajovonta weboldal
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #11 Dátum: 2010. Szeptember 24. - 14:12:17 »
Szia Hajni, tök jó hogy leírtad a meditációs élményeidet, köszönöm.
"Hogyan tanítanak meg valakit arra, hogy halkan olvasson magában? Honnan tudjuk, hogy képes rá? Honnan tudja ő maga, hogy azt teszi, amit követelnek tőle?"
(Ludwig Wittgenstein)

A veszekedés nem vita.

Hajni

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 7
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #12 Dátum: 2010. Szeptember 24. - 15:44:04 »
Sziasztok:-)
Én is köszönöm, hogy megtehettem.
Nem véletlenül néztem fel, ma délután rájöttem valamire. A meditációm "csalt":-) És erre csak most döbbentem rá. Arra a részre gondolok, amikor az ezüstös szállal a Földhöz kötve eggyé kellett válnom az Univerzummal. Először ugyanis elsuhantam a hold mellett, aztán a Mars, majd jött a felszólítás, hogy váljak eggyé a Nappal is. Igen ám, de a Napnak semmi helye a Marson túl:-) Homlokegyenest ellenkező irányban van:-)
Roni,igazad van, már látom. Ettől függetlenül, remélem, hogy még hasznomra lesz, és hogy még lesz hasonló élményben részem:-)
Ezt muszáj volt elmondanom:-)
Nagyon kellemes hétvégét kívánok mindenkinek:-)

roni

 • Adminisztrátor
 • Bódhiszattva
 • *****
 • Hozzászólások: 917
  • Profil megtekintése
  • BuddhaPest
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #13 Dátum: 2010. Szeptember 24. - 15:46:14 »
Jaj, de nem kell mindig szabadkoznod, jó helyen vagy itt. :)

Hajni

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 7
  • Profil megtekintése
Re:Kérlek segítsetek
« Válasz #14 Dátum: 2010. Szeptember 24. - 15:51:24 »
Köszönöm:-) És ki tudja mi miért történik..:-)