Szerző Téma: Meditációs alapok  (Megtekintve 52445 alkalommal)

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #270 Dátum: 2014. December 03. - 11:12:37 »
tapasztalható-e más (nem testi) szinten meditáció alatt a lélek jelenléte? s ha valaki eléri meditációban hogy van lelke, utána mi következik? mi csikarható ki tudatállapotra a saját lelkünkből? tudás öröklét öröm.. szerintem ez lehet benne. én talán túlságosan agyas vagyok s azért nem tudom visszafüggeszteni a koncentrációmat a saját lelkemre. mennyivel egyszerűbb lenne az alantas érzékek boldogságától a lélek boldogságát megtalálva lemondani az alantasról. mert ügye ezek pót boldogságok s nem elégít ki örökre de aki megvan a saját lelkületével az biztos hogy nem is kíván egyebet magának a lelki boldogságon túl s az a természetes nem az hogy depisen elkezdek sanyargató érzékkielégítésbe azért hogy lélekben boldogabb legyek olyan mintha fordítva állna a világ... ha elejére venné magát a lélek boldogsága szerintem a többi érzéktevékenység is inkább venne részt a lélek áramlatában mint bármilyen érzékkielégítésben. de a saját lelkünk nem reklámozza magát s megfoghatatlan de attól még létező. miért van ez a fordított folyamat hogy az ember előbb veszi magát lelkinek alkalmasnak a meditációhoz jógához amiben megtisztul annyira hogy örömöt merítsen lélekből, s miért nem az van hogy az ember boldog s aztán már el is áll mindentől... érthető a panaszom? az embernek miért nem lehet tapasztalata lélekről rosszabb állapotban is, miért kell annyit lélekben gürizni s lemondani dolgokról, nekem az lenne a természetes hogy merítek egy nagy adag boldogságot a lelkemből s utána már nem kívánok ennél rosszabbat magamnak. de ezt a helyzetet elérni... s előtte még önmegtartóztatást is kell gyakorolni... mert az ember hiába tudja s fogadja el még is nem a tudás eszköztárát kell bevetni hanem a lemondottságot. milyen eszköztára van a buddhizmusnak a boldogság merítésére? s mi a véleményetek a természetes buddhizmus gyakorlásról? ez egy másik téma... az a lényege amit én tartok is, hogy lelki életben kerüljük a lelki feszélyezettséget mert kihathat akár egész életünkre is s rosszul kapcsoljuk az információt, mindenki másban érzi otthon magát, amitől ha megvonjuk s életidegen környezetbe csöppen akkor el kezd szenvedni. pl valaki elmegy kolostorba s hiányzik azért még ez-az s a fájdalmas változás csalódottságra alakul ami kihat az egész lelki életünkre... ezért jelzem figyelni kell ki mit vállal önmagától, s ne mennjen annyira bátran a dolgok elébe mert ha lelkileg éretlen ha csalódni nem is de bírni se fogja. mindenesetre én összetehetem a kezem... az ember jobban megismeri magát mit bír mit nem bír s onnan már keretet kap a gyakorlásához... lehet a kereten kívül esik sokminden de a lényeg hogy hogyan viszonyulunk ahhoz amit csinálunk, ilyen önbírálat.

hop.pala

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 29
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #271 Dátum: 2014. December 06. - 12:02:19 »
Te nem tudom mit értessz lélek alatt,én most mondjuk a teozofus Leadbeater által deklarált felsőbbrendű ént,vagy kauzális sziintet gondolom,hogy amire te gondolsz.Én nem tudok azonosulni azzal,semmi közöm hozzá.Semmiféle boldogság nincs.Ezenkivül szerintem ami nem normál tudat az tudatalatti,mert ugy jelenik meg az agyamba.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #272 Dátum: 2014. December 06. - 14:04:12 »
Elnézést mindenkitől, én nekem más tudásalapom van mint az ittenieknek reméltem hogy ezzel is boldogulok, mert gondoltam sok alap dologban megegyezik a hinduizmus és a buddhizmus. Egy darabig még ilyen leszek, pótolni szeretném a hézagaimat, hogy itt is ki tudjam fejezni magam, de idő, s valószínű nem is teológiai jellegű könyvekkel kezdem hanem Buddha életét bemutató könyvvel.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #273 Dátum: 2014. December 06. - 14:05:50 »
Nálunk a könyvtárban kb. összvissz 2 könyv található ami a buddhizmusról szól az egyik ráadásul lexikon a másik segédkönyv de azt már kivégeztem, a lexikon meg nem érdekel.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #274 Dátum: 2014. December 06. - 14:12:16 »
Miért ne lenne boldogság? Ezt kifejtenéd? Mert attól még hogy elsiklasz felette igen nagy motivációt ad szerintem a meditációhoz hogy nem olyan mintha egy íztelen rágógumin nyammognál 1-2 vagy több órán keresztül. Nem vagyok tapasztalt de büdös életbe neki se kezdenék a meditációhoz ha nem lehetne örömet kicsikarni belőle, s más már megerősítette (többen is) hogy ez létezik, a kérdés inkább az ki hogy dolgozza fel, hova rakja ezt az érzetet meditáció alatt. Ha máshogy értetted elnézést, de nekem egyértelmű hogy van. Pedig nem is gyakorlom rendszerszerűleg.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #275 Dátum: 2014. December 06. - 14:15:37 »
Ha a tudásom nem is egyezik de azért kíváncsi vagyok ide is. Szeretném ha valaki beszélne a lelki békéről... az se baj ha nem tapasztalja, de van hozzá tudása, magyarázata, bármilye. Meditáció alatt tapasztalható-e stb. Mert nálam az segít ha kiütöm magam... nos jobb lenne ha nem így lenne. Leginkább békét szeretnék sugározni stabilan. De nem találom a módját. Mikor van az hogy a stresszhelyzeteket békésen tűröm? Mik a tanítások?

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #276 Dátum: 2014. December 06. - 14:18:19 »
kedves hop.pala kérdezted mit értek a lélek alatt... én egy örök, halálra nem kárhoztatott az anyagnál magasabb szintű részecskét tartok léleknek melynek az anyagi testben a szív az otthona.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #277 Dátum: 2015. Január 24. - 15:31:20 »
sikerélményem volt... meditáció alatt hullámokban tört rám az energia s az egész testem borzongott... (nem egészen örömhöz fogható, inkább energiahullámokra) még is van egy nagy hiányérzetem ami szeretném ha pótlódna.. nem tudom mire vezethető vissza, a békét keresem. s az érdekes hogy meditáció alatt jobban kontrollban tudtam tartani hogy mennjek e dohányozni kávézni stb. fogom folytatni abban bízva hogy elmém boldogságra lel, s ezzel felülírja az érzéki kívánságok szakadatlan özönét. még tanulmányozom a meditációt, egész pontosan azt a részt ahol csak a légzés van meditáció tárgyaként megadva... érdekes hogy ettől jobban félek mint a szívtől. igazából ezt csinálom keresek egy laza ülőhelyzetet, s úgy maradok 5 percig... ilyen rövid meditáció s még is mekkora sikerélmény... csak sajnálni tudom azokat akik gyakorolnak x ideje s kevés megtapasztalásuk van. igaz a lelki életem nem mostanában kezdődött el de ez egy hosszú történet aminek most nem állok neki tehát lehet van hozadék mivel 6-7 éve foglalkozok a témával. szeretnék egy beteljesült állapotot elérni amikor azt mondom nincs több vágy, kielégültek külön külön mind, pusztán mert meditálok, illetve egy békés állapotot szeretnék elérni hogy sugározzam magamból a békét... arra vágyok leginkább... talán az érzékek csalnak el ettől az állapottól. régen én nagyon szabályozott életet éltem s az érdekes hogy ha laza a pórázom jobban haladok... példaként tudnám felhozni (sajnos a neve nem ugrik be) de van egy magyar zongoraművész aki cigarettázik, pezsgőzik, mégis amikor leül a zongorához elmélyülten játszik, úgy ahogy kevesen akadnak... bíztatni szeretnék mindenkit aki belecsöppen hogy gyakorolja a meditációt még ha vannak érzéki vágyak, örömek akkor is, s egyben figyelmeztetni ne mennjünk önmagunk ellen, fokozatosan kell a lemondást végezni mert ha belecsapsz pl. egy közösség miatt akkor abban a pillanatban hogy csalódsz visszaveszed a világi figurát, s biztos visszaesel... belül érjünk, s belül mondjunk le ne külső hatások miatt mert azok változékonyak... mondjuk én nem vagyok példamutató de ezt a jelenséget ismerem.

Geo

 • Érdeklődő
 • *
 • Hozzászólások: 87
  • Profil megtekintése
Re:Meditációs alapok
« Válasz #278 Dátum: 2015. Február 07. - 12:39:42 »
Eleinte megoldásnak tűnt a csend gyakorlása a folyton kavarodó elme-tavamban. Mostanában ütköztem az üresség érzésével először. Ijesztő a hétköznapi csend. Őrjít. Nekem fiatal koromtól kezdve mindig volt rádió monitor valami. S az a hűvös 0-ás agy ami arra rendelkezik be hogy ne generáljon hullámot fáj. Oké persze van amikor gondolkodni kell. De most másról van szó. Az a fajta őrjítő üresség hogy félsz a végtelentől ebben az állapotban mert annyira élvezhetetlen hogy már legbelül mar. Meditációban én örülök ennek az állapotnak mert közelebb hoz valódi önmagamhoz. De hétköznapokban nagyon fáj a szívemben. Hogy oda terelődök agyról.. s ott nincs sok örömöm amit kibányászhatnék hirtelenjében. De talán később más lesz s beletanulok. Az a lekötetlen üresség az fáj.. amikor az embernek kevés dolga van s csak tézeng s ebben az állapotban amikor jelen van az üresség szinte béklyó.. régebben agyilag átíveltem s össze vissza kuszaságokkal takarta be a csendem s az elviselhetőbb volt. Amikor hallod az alapzajokat máskor meg elmész mellette... mint hogy zúg a hűtő, ilyesmik. S az az érzés hogy ebben a világban nem vár semmi... s hirtelen az óra is megállhatna a világ ideje az se számít mert te abban az állapotban vagy hogy megállt a belső időd amúgy is.